Sportvilág

2014.08.19. 15:47

WRC - A VW otthonában nyerhet és megszerezheti a világbajnoki címet (videó)

A hosszú nyári szünetet követően ismét hosszabban pihenhettek a ralisok.

A Finn Ralit követően három héttel ugyanis a hétvégén ismét munkába állnak a Rali Világbajnokság szereplői, nem is akárhol, mint a nagyon kedvelt aszfaltos raliversenyen, a Német Ralin. A szakértő pilóták alig várják, hogy megmutathassák, hogy ki is az úr betonon. Várhatóan nagyszerű élményt nyújt majd a rali mind a résztvevőknek, mind a várhatóan 200 ezres nézőtömegnek. Egy dolog változtathat csak ezen, s ez az időjárás, amely gyakran kiszámíthatatlan, s az időjósok szerint ez ezúttal sem lesz másként a Trier környéki utakon.

2013-ban lebilincselőre sikerült a Német Rali befutója. A nagy ellenfelek kihullásával egyenes út vezetett Dani Sordo pályafutása első győzelmének megszerzéséhez. A Citroen pilótája azért nem kapta olyan könnyen a győzelmet, hiszen izgalmas csatát vívott Thierry Neuville-lel, aki nem bírta a nyomást és letért az útról épp a finis előtt. A Citroen örülhetett, hiszen másik pilótája, Mikko Hirvonen begyűjtötte a harmadik helyet és az azért járó értékes pontokat. Ezzel a rali 2002-es debütálása óta minden évben nyerő Citroen továbbra is veretlen maradt Németországban.

Bár három hete Finnországban hazai terepen csapattársa vihette haza a győztes trófeát, a hétvégi Német Ralin Sebastien Ogier lesz a favorit a volkswagenes pilóták közül. Finnországban várható volt egy északi pilóta, azon belül is Jari-Matti Latvala sikere. A német gyártó autói jelenleg a legerősebbek, de most a gyártó francia versenyzője azon lesz, hogy idei hatodik győzelmét is begyűjtse ezen az aszfaltos ralin. Ogier 44 ponttal vezeti az egyéni ponttáblát, így szüksége van további erősítésre. A VW a hétvégén, hazai terepen megszerezheti a konstruktőri világbajnoki címet, zsinórban másodszor. Ha a Volkswagen megnyeri a Német Ralit, akkor történelmet ír, ugyanis nem volt még olyan német gyártó, amely megnyerte volna a hazai raliját.

Fotó: Amber PR

„Szeretnénk folytatni eddigi idei eredményességünket a Német Ralin is. Az is fontos persze, hogy a tavalyi katasztrofális eredményt helyrehozzuk egy győzelemmel.” – szögezte le Ogier, aki 17. lett 2013-ban. „Sikeres tesztelést hajtottunk végre aszfalton. Az útfelszín fekszik a Polo R WRC-nek, így hisszük, hogy nagyon gyorsak leszünk. Esélyesek vagyunk arra, hogy sikeresen megvédjük a konstruktőri világbajnoki címünket Németországban és eltökéltek vagyunk, hogy éljünk a lehetőséggel.” – tette hozzá.

Ogier persze tisztában van azzal, hogy több aszfaltspecialista is van a mezőnyben. Thierry Neuville tavaly is jól ment itt, csapattársa, Sordo pedig nyert. Igaz akkor mindketten más autóban ültek, s mostani autójukban, a Hyundaiban még nincs olyan nagy potenciál, amilyet szeretnének. Kris Meekéről sem szabad elfeledkeznünk, aki rettentő gyors volt Finnországban és aszfalton is remekelni szokott. S utoljára, de nem utolsósorban Mikko Hirvonent is meg kell említeni, hiszen a finn pilóta háromszor is dobogóra állhatott Németországban. Az aszfalt tiszteletet érdemel, s az év első teljes aszfaltos futamán megmutathatja az M-Sport pilótája, hogy mit tud kezdeni sok-sok év aszfaltos tapasztalatával.

Ami pedig a ralit és a helyszínt illeti, gyakran nevezik a versenyt „három az egyben” ralinak- A rali három teljes napján ugyanis különböző helyszíneken: szűk keskeny utakon, hosszú egyeneseken és a Mosel-völgyi szűk, buckás kanyarokon kell átvágnia magát a mezőnynek. Mivel itt gyakori a kanyarok levágása, sok kosz kerülhet az utakra, ami a tapadást csökkenti és trükkössé teheti a versenyautók számára. A rali során a pilóták elérkeznek a Baumholder katonai táborba is, amely inkább a katonai tankok gyakorlatozására van kitalálva, nem pedig raliautók száguldozására. Ezen a terepen az utak gyorsabbak és szélesebbek, de nagyon óvatosan kell haladniuk az autóknak, mivel betontömbök hevernek szerteszét, s ezeknek a kerekek és a felfüggesztések könnyen áldozatul eshetnek. Ezek a katonai utak mindig koszosak, porosak és szárazban-esőben egyaránt nagy kihívást jelentenek a versenyzők számára.

A híres Arena Panzerplatte és Panzerplatte Lang gyorsasági szakaszokon idén is kétszer fog végigrobogni a mezőny a szombati nap során. A Panzerplatte Lang szakasz 42,23 km hosszúságával a szezon leghosszabb szakaszainak egyike. Ez egy borzalmasan nehéz rész még szárazon is, nem hogy egy esetleges esőzéskor. Olyankor egy rémálom.

A rali

A Német Rali útvonala kevés változtatáson esett át az idei évre. A rali rajtja azonban visszakerült Trierbe. A startceremóniát Trier római kori jelképénél, a Porta Nigránál (Fekete Kapu) rendezik meg, s a befutó is itt lesz.

Az elmúlt évek Német Ralijain az egyik fő attrakció a Circus Maximus szuperspeciális szakasz volt, amely Trier központján haladt végig. Bár idén is Trierben rendezik be a rali főhadiszállását, a rendezők ezt a látványosságot kihagyták.

A 2014-es Német Rali három igen intenzív napon át tart, s a 18 gyorsasági szakasz 330,62 km-t tesz majd ki.

A világbajnokság állása a Finn Ralit követően:

Egyéni

1. Sebastien Ogier (FRA)                   Volkswagen Motorsport                   187 pont

2. Jari-Matti Latvala (FIN)                 Volkswagen Motorsport                   143 pont

3. Andreas Mikkelsen (NOR)             Volkswagen Motorsport 2                  95 pont

4. Mads Östberg (NOR)                     Citroën WRT                                        66 pont

5. Mikko Hirvonen (FIN)                    M-Sport WRT                                       62 pont

6. Kris Meeke (GBR)                          Citroën WRT                                        54 pont

7. Thierry Neuville (BEL)                   Hyundai WRT                                      46 pont

8. Elfyn Evans (GBR)                          M-Sport WRT                                       42 pont

9. Martin Prokop (CZE)                     Jipocar Czech National Team             31 pont

10. Henning Solberg (NOR)               Henning Solberg                                  26 pont

Gyártók

1. Volkswagen Motorsport               305 pont

2. Citroën WRT                                  130 pont

3. M-Sport WRT                                 106 pont

4. Volkswagen Motorsport 2              94 pont

5. Hyundai WRT                                  88 pont

6. Jipocar Czech National Team         34 pont

7. RK M-Sport WRT                             21 pont

8. Hyundai Motorsport N                   12 pont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!