Szabadbattyán

2016.06.26. 18:34

Folytatásos falunap Szabadbattyánban

Szabadbattyán – A három felvonásos falunapokon mindenki megtalálhatta a kedvére valót. A pénteki első felvonást a Minifeszt színjátszó fesztivállal nyitották a parkban, este Zselenszky dalaival diskurált közönségével. Szombaton veterán autók és motorok parádéztak, koncertezett az Irigy Hónaljmirigy és Gáspár Laci. Vasárnap vidámpark, konga show és tűzijáték csábított.

V. Varga József

A művelődési házban működő Gójóstól Társulat meghívására a világot jelentő deszkákra lépett a szabadbattyáni Batthyány iskola, a sárosdi Farkas Gyula iskola és az enyingi Tinódi református iskola (Tinó-Diák) drámacsoportja, újraértelmezett meseadaptációkkal, illetve Karinthy-feldolgozással. A házigazdák Szophoklész Antigoné című tragédiáját és Szilágyi György: Hófehérke és a hét elgyötört törpe című bohózatát adták elő. A VersSzeánszon a többi között elhangzott a Szent Crispián-napi beszéd (Shakespeare) és számos Petőfi-vers.

Kreón és Antigoné kettőse a Gójóstól Társulat előadásában Fotó: V. Varga József

Zselenszky Tamás Fehérvárra költözik vissza – ahonnan indult. Kozma Katalin rendező beszélgetett vele a Minifeszt amatőr színjátszó fesztivál fináléja, a filozófus fenegyerek péntek esti koncertje előtt. Szerelemről, nagyvilágról, emberi hívságokról, sörről, apró örömökről. Aztán az énekmondó ikon egy szál gitárral a színpadon, dalaival diskurált közönségével (Fél százalék, Tűzzsonglőr, Provisorium, Ceruzacsonkok, 4057).

Zselenszky Tamás, az énekmondó ikon

Néhány versét is hallhattuk, Szívrák című kötetéből. „Eljön és kereszteletlen lesz / sehová sem tartozó.” (Ő Az, Aki) – még jóval 9/11 előtt írta. A furcsa imát hallva egyre inkább napjaink fenyegetettségét vizionáltuk, de aztán a dalok kicsit feledtették szomorúságunkat. Zenét hintett Zselenszky: gondolkodásra késztetőt, felrázót és bájolót, szívünkből szólót, lelkünkből fakadót. Barátai végül vele együtt énekelték a refrént: A Mennyben számomra nincs hely még, / Mert oda nem elég ilyen kis végzettség!” (Sehol)

Nagy sikerrel zajlott a veterán autó és motoros randevú

Benépesült a hét végén a Csíkvár téri park, az Árpád utca és az iskolaudvar. Szombaton a kicsik a népi játszóházban és a vidámparkban múlatták az időt. Az árnyas fák alatt jól fogyott a hűvös sör, a pódiumon szórakoztató műsorszámok sorjáztak. Nem hiányzott a kínálatból a punk, a rock sem, bájos táncosok szoknyája libbent, ugrókötelesek mutattak fergeteges kunsztokat.

Legyünk maszatosak!

A szkander-tornát a világbajnok testvérpár, Barzsó Alexander és Barzsó Henrietta vezényelte le. Nagy keletje volt az ingyenes vattacukornak, a gyerekek jelszava így hangzott: Legyünk maszatosak! Koncertezett az Irigy Hónaljmirigy és Gáspár Laci, szurkoltunk a focimeccseken, utcabálon mulatott a sokaság.

Barzsó Henrietta világbajnok irányítja a szkander-próbázókat

Vasárnap délután a gyerekek kedvére zenélt a Palacsinta zenekar, a zumbát konga show, majd látványtánc követte, a mulatós muzsikát meg a záró tűzijáték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!