Szár

2016.05.31. 13:16

Roptak és ünnepet tartottak

Szár - Hetedik alkalommal rendezték meg a Fejér Megyei Nemzetiségi Napot, melynek ezúttal Szár adott otthont. Az eseményen elszármazottak és környékbeliek is szívesen részt vettek.

Magas színvonalú előadásokat láthattak az érdeklődők a falu katolikus templom mögött felállított sátrában, a május 28-án megrendezett nemzetiségi napon.

Szár község önkormányzata nevében köszöntőt mondott Moharos Gábor polgármester, aki üdvözölte a jelenlévő fellépő együtteseket is. Érkeztek idén Gántról, Mányról. Vértesboglárról, Mórról és Etyekről is nemzetiségi csoportok.

A mányi csoport. Fotó: Szirányi Imre

A közeli Újbarok község lakosai is részt vettek az eseményeken, melyek részeként a helytörténeti múzeumban megelevenedtek a Sváb földről betelepített emberek akkori élete.

A rendezvényt a helyi sváb zenekar, a Saarer Musikanten jó hangulatú igazi magyarországi német népzenével szórakoztatta, melynek még a többnyire fiatalokból álló közönség is nagyon örült. Szirányi Imre fotográfus is a közönség sorai között volt, aki így mesélt:

- Számomra megható érzés volt, hogy arra a területre, településre érkeztem, ahová anyai nagyapám, vitéz Halmay Barna leszármazottai települtek be. Ő huszár ezredes lett. - árulta el, ahogy azt is: Hassenfratz néven kerültek Szárra, de a reformkor vagy a katonai pályafutása miatt magyarosítottak Halmay-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!