Székesfehérvár

2010.03.06. 03:29

Sárgán hívogató kukák

Székesfehérvár - A következő két hónapban teljessé válik a panelházas övezetekben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés . Ahol már működik, ott szeretik a lakók, ám néhány probléma azért van.

Házi Péter

A keletkező szemét csökkentésének érdekében Fehérvár családi házas övezeteiben már tavaly nyáron bevezették a házhoz menő szelektív gyűjtést: kétheti váltással hol a zsákba kitett műanyagot, hol a kötegelt papírt szállítják el. Piber Olivér, a cég haszonanyag-gazdálkodási vezetője szerint a szolgáltatást egyre jobban kedvelik a lakók, ám az aktív résztvevők száma megrekedt 15 százalékon. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a papírt, műanyagot nem a kommunális szeméttel egy időben viszik el, hanem gyakran korábban, ezért kérik, a gyűjtés napján reggel hatig rakják ki a lakók az összegyűjtött hulladékot. A szolgáltató reményei szerint a jövőben még többen csatlakoznak a szelektív gyűjtéshez.

Jóval népszerűbb viszont a szelektív gyűjtés a panelházas övezetekben, ahol ugyan csak tavaly szeptember-október környékén jelentek meg az első, rikító sárga műanyaggyűjtő edények és a papírgyűjtők, ám mostanra már hetente kell üríteni azokat, olyan hamar megtelnek. A korábban kihelyezett 800-900 papírgyűjtő és 125 műanyaggyűjtő után a Depónia Kft. március és április folyamán a még le nem fedett területeken is bevezeti a szelektív gyűjtést. Így a Palotavárosban, a Rádió és a Vásárhelyi úti lakótelepen, a Sóstón, a Tóvárosban, az Ősz, Mancz, Kígyó, Lövölde, Deák és Prohászka út környékén, valamint az Ybl lakótelepen is megjelennek a harsány színű gyűjtőedények.

Damsits László hozzátette, sajnos még mindig él a városi legenda , hogy a szelektív gyűjtőszigetek tartalmát az elszállításkor összeöntve viszik el. Pedig ez nem igaz, a négy frakciót külön-külön ürítik. Egyedül a papír és a műanyag esetében fordulhat az elő a családi házas begyűjtésnél, itt ugyanis a papír kötegelve, a műanyag meg zsákokban van, így egy mozdulattal elválaszthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!