Székesfehérvár

2015.10.14. 13:33

Katasztrófavédelmi gyakorlat Székesfehérváron

Székesfehérvár – A Sóstó Ipari Park területén működő gázpalack töltő üzemben tegnap egy tartálykocsit töltöttek, ám műszaki hiba miatt a töltőcsonkból jelentős mennyiségű propánbután gáz került a szabadba.

Gábor Gina

Legalábbis ebből az alaphelyzetből indult ki tegnap a megyeszékhely védelmének teljeskörű gyakorlata, mert – szerencsére! – persze, nem alakult ki robbanásveszélyes „gázfelhő” sem az ipari parkban sem a városban.

– Ez az üzem kiemelten veszélyesnek számít, hiszen a területén akár 1800 tonna propánbután gáz is előfordulhat – s ez fokozott óvatosságot igényel. Néhány éve emiatt Fehérvárnak külső védelmi tervet kellett készítenie, hogy – rendkívüli esetekben – előre tudjuk, milyen szervezeteknek kell részt venniük a katasztrófahelyzet kezelésében, és miféle feladatokat kell ellátniuk. – mondta Vén Norbert tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője.

A gyakorlat már kora reggel a helyi védelmi bizottság (HVB) riasztásával kezdődött. Az érintett szervezetek képviselői ezen az értekezleten egytől egyig sorra vették, hogy miféle feladatokat kellene elvégezniük éles helyzetben, és azt is, milyen eszközökre, mennyi időre van szükségük ehhez. Ezek után megszólalt Székesfehérvár területén az a harminchat sziréna is, ami vészhelyzetekben kifejezetten a lakosság tájékoztatását szolgálja: egy rövid, szöveges információ után felhangzott a katasztrófariadó szirénajele is. Emellett a város oktatási intézményeiben is gyakorolták, mit kell tenni tűzriadó esetén. A gyakorlat ezután a helyszínen , az ipari parkban folytatódott.

- Ezúttal inkább egy belső üzemi területre korlátozódó veszélyhelyzet elhárítását gyakoroljuk, amelynek egy-két sérültje lehet, és nem számolunk robbanással, amit az üzem és környéke fölött kialakuló gázfelhő idézhetne elő. A gázkiszabadulás és egy esetleges robbanás az üzem elhelyezkedése miatt a vasúti és az autópálya közlekedést is veszélyeztné. Robbanás csak a legrosszabb esetben történhet, hiszen ebben az üzemben igen komoly biztonsági berendezések is vannak - mondta Vén Norbert

A gyakorlaton azt szimulálták, hogy amikor a műszaki hiba miatt a töltőcsonkból jelentős mennyiségű propánbután-gáz került a szabadba, a gáz lefejtője igyekezett elhárítani a hibát, ám ez nem sikerült neki. Ekkor a dolgozó bekapcsolta a tűzjelzőt, az üzem pedig értesítette a katasztrófavédelmet. A veszélyhelyzetet a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a fehérvári, a pusztaszabolcsi, a sárbogárdi és a siófoki hivatásos tűzoltók a telephely dolgozói együtt hárították el, miközben a katasztrófavédelmi mobil labor folyamatosan biztosította a meteorológiai adatokat.

A katasztrófavédelem munkatársai vízágyúkkal, vízpajzsok felállításával és tűzoltó vízsugarakkal hígították a levegőbe került propánbutángáz-felhőt, és a bajba került dolgozót kimentették a tartálykocsi mellől . A gyakorlat után értékelik az üzem biztonságáért felelős dolgozók és a katasztrófavédelem egységeinek munkáját is, hogy az esetleges hibákat kiküszöböljék tudtuk meg Vén Norbert alezredestől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!