Székesfehérvár

2014.07.11. 19:10

A fehérváriak kétharmada támogatja a Honvédelmi Minisztérium költöztetését

Székesfehérvár - A megyeszékhely körüli falvak építési telkek sorával várják a Honvédelmi Minisztérium dolgozóit: a HM Fehérvárra településének terve sok-sok lehetőséget rejt.

Házi Péter

Alig több mint egy hónapja kérte fel Magyarország miniszterelnöke Hende Csaba honvédelmi minisztert, hogy vizsgálja meg a minisztérium Székesfehérvárra történő költöztetésének kérdését. A hírre nemcsak Székesfehérvár közvéleménye bolydult fel , de a környék települései is érthető módon profitálni szeretnének a lehetőségből: a városba vagy a környékére költöző miniszteri dolgozók, vezérkari tisztek számára például Pákozd, Sukoró is építési telkeket kínál fel. Azt persze egyelőre még nem tudni, hogy amennyiben tényleg Fehérvárra költözik a HM, a nagyjából félezer alkalmazott közül hányan hagynák el munkahelyüket követve a fővárost.

Mindenesetre az Echo Szociológiai Kutatóintézet legfrissebb felmérése szerint, amelyben a minisztérium áthelyezésével kapcsolatos lakossági véleményeket szondázták, a székesfehérváriak közel 80 százaléka hallott az elképzelésről és közel kétharmaduk egyetért vagy inkább egyetért azzal, hogy a megyeszékhely adjon helyet a HM-nek.

2016 március 15. a határideje annak, hogy Székesfehérvárra költözzön a Honvédelmi Minisztérium. Akkor persze, ha a kérdés eldöntésére felállított munkacsoport vizsgálata úgy találja, ez kivitelezhető. De vajon hol tart ez a vizsgálat és egyáltalán, mikorra kell azt befejeznie a munkacsoportnak? ezt a kérdést tettük fel a minisztérium sajtóosztályának. Onnan az alábbi szűkszavú választ kaptuk: A kormány felkérésére a Honvédelmi Minisztérium vizsgálja a tárca költöztetésének feltételeit, amelynek eredményéről a kormányt tájékoztatni fogja.


A DCM, a NATO-nak felajánlott híradó század nemrégiben átadott új épülete a Nagysándor József laktanyában. Oda biztosan nem kerülhet a minisztérium, de a laktanya többi épülete is „foglalt”  (Fotó: FMH-Archív)

Szinte nincs olyan ember ma Székesfehérváron, aki az elmúlt hetekben legalább néhány percre ne gondolkodott volna el azon, mit is jelenthet Fehérvárnak, ha ide kerül a honvédelmi tárca. A sörözőkben gyakorlatilag a focivébé üresebb perceiben is erről folyik a beszélgetés, szakavatott és hozzá nem értő emberek sorakoztatják érveiket pro és kontra. Mindenesetre az Echo kutatóintézet friss felmérése szerint a fehérváriak 31 százaléka teljes mértékben egyetért a tárca városba hozatalával, 30 százalékuk válaszolt inkább igen -nel, s mindössze 21 százalék az, aki nem vagy inkább nem ért egyet az elképzeléssel.

A legtöbbször említett, a Honvédelmi Minisztérium Fehérvárra költözése mellett szóló indok az volt, hogy Fehérvár katonaváros, tehát úgy vélik, a város arculatához illene a minisztérium ideköltözése. Ezt követik a város és az itt lakók érdekeit figyelembe vevő indokok. A háromszázas mintából 17-en említették, hogy jót tenne a városnak, 13-an pedig úgy vélték, munkahelyeket teremtene az átköltözés. 10 ember említette, hogy itt található a szárazföldi haderő parancsnoksága is, így célszerű lenne a költözés. Az ötlettel egyet nem értő indokok között szerepel, hogy óriási költséggel járna az átköltözés, 10 ember állította ezt. 11-en úgy vélik: jobb, ha Budapesten vannak a minisztériumok, mivel ez az ország fővárosa.

Állítólag kormányzati számítás is készült már az átköltözésre, ami szerint 40 milliárdba kerülne az áttelepítés. A felmérések szerint a HM félezer dolgozójának alig egyharmada vállalná a költözést.

- Mindez nem gond, hiszen a városban az Összhaderőnemi Parancsnokság okán most is sok olyan személy van, aki átesett nemzetbiztonsági átvilágításon, így egyszerűen alkalmazható a minisztériumnál. A szakmai vezetés biztosan vállalja a költözést - állítjaTián József nyugalmazott alezredes, a Jobbik honvédelmi kabinetének vezetője, aki Mező Balázs fehérvári önkormányzati képviselővel azért tartott tegnap sajtótájékoztatót, hogy cáfolják a suttogó propagandát , miszerint képtelenség lehozni a minisztériumot. Az ezredes szerint a NATO hadszinterekben gondolkodik, számára mindegy, hogy egy országos vezetési pont 50 kilométerrel nyugatra vagy keletebbre van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!