Székesfehérvár

2015.04.18. 09:34

A Fonalkommandó gerillaakciókban díszíti fel Székesfehérvárt

Székesfehérvár - Néhanapján egy igazi kommandós csapat szállja meg a belvárost. Szabályszerűen megszállják a közterületet, de ezekben az akciókban senki sem sérül meg.

Kocsis Noémi

A bolygó talán legártatlanabb kommandóját négy fehérvári hölgy alkotja. Albrecht Karola, Buzsáki Nóra, Dévényi Ágnes és Zseli Erika azért kezdték közösen szépíteni a környezetüket, mert hisznek abban, hogy az emberek arcára apró dolgokkal is mosolyt lehet csalni. Már több alkalommal helyezték el bejelentés nélkül horgolt installációikat a fehérvári utcákon. Hol egy fáról, hol egy korlátról lógtak le virágaik, vagy éppen jópofa figuráik. Buzsáki Nóra a 2014-es, első Színpompás Napra készített kis királylánya szinte szimbolikussá vált: a bájos kis királylány a ciszter templom és a szemközti ruházati üzlet közé akasztva himbálózott a magasságban tavaly februárban, mikor egy kreatív csapat elhatározta, a tél végi szürkeséget feloldja néhány színes installációval. A színpompás akciónak lett folytatása, az idei április a Zsuzsanna-forrásnál találta a horgolócsapatot, a Várkörút rehabilitációs programja keretében ugyanis ezt a helyszínt öltöztették civil kezdeményezők egy hétvégére a megszokott szürke és lepusztult hangulatból teljesen színesbe. A fákon horgolt baglyok és madarak ültek, és megjelent a különleges alkalomra Boldizsár, a Nóra által megálmodott kócos hajú horgolt forrásmanó is. Az egykori tiszta vizet adó forrás sajnos mára elapadt, az itt álló nőalakos szobrot jelenleg restaurálják, így a járókelők örömmel vették tudomásul, hogy a teret – ha csak átmenetileg is – de ötletes dekorációval újították meg a fiatalok. A közeli középiskolák diákjai az alkalomra színes papírdíszeket készítettek. A kis téren immár egy, a mélybe lebocsájtott időkapszula is őrzi azokat a véleményeket, amelyeket az erre járók írtak.

A kommandós gráciák: balról Buzsáki Nóra, Dévényi Ága és Albrecht Karola, azaz a fehérvári Fonalkommandó tagjai. A negyedik tag, Zseli Erika igazoltan távol – míg az idei Színpompás napokon Jelinek Ella is erősítette a horgolókat. Fotó: Ketskés Nikolett

Nóri, a fonalfüggő. Buzsáki Nóra tervezte és készítette többek között az eddigi két Színpompás Nap kabalafiguráját. Tavaly a ciszter templom oldalában a magasban egy helyes horgolt kis királylány hintázott, most április 10-én pedig a Zsuzsanna-forrás alkalmi manóját, Boldizsárt készítette el a hétköznapokban számviteli asszisztensként dolgozó fiatal nő.

– Négy éve nagy szerelem a horgolás, tavaly november óta pedig már a kötés is. Azért kezdtem el horgolni – autodidakta módon, balkezesként jobbkezes videókat tükörfordítva nézegetve –, mert kinéztem magamnak egy macit, amit nagyon szerettem volna elkészíteni. Szeretem a Fonalkommandót, mert a lányok kreatívak, sokat lehet tanulni tőlük, csuda ügyes kezűek és kifejezetten szórakoztató a társaságuk!

Emmácska és nagymamája örömmel ölelte a Fonalkommandó készítette horgolt karokat az idei Színpompás Napon, a Zsuzsanna-forrásnál, ahol civilek és diákok színpompás és igen látványos díszekbe öltöztették az egész teret egyetlen hétvégére. Fotó: Ketskés Nikolett

Ági, a fonalaktivista. Jelenleg második kisgyermekével kismamáskodik kialvatlanul, de boldogan.

– A nagymamámtól tanultam meg a kötés és horgolás alapjait még kislánykoromban; azóta folyamatos alkotási kényszer hajt –mondja. – A kreatív önkifejezés lehetőségén túl a fonal nekem több, mint hobbi. Hiszem, hogy képes jobbá és nem mellesleg szebbé tenni a világunkat; de legalábbis a szürke hétköznapokat. Elég csak a kötés egészségre gyakorolt jótékony hatásaira gondolunk vagy az adás örömére, de számos érv szól még mellette. Az emberek mosolya a tárgyaink láttán igazolhatja ezt.

Vidám papírdíszek is tarkították az összképet a forrásnál

Karola, a „fonalfaló" is autodidakta módon kezdte a horgolást első gyermeke megszületése után:

– Tulajdonképpen a férjem terelgetett a kézimunkázás felé, idézem: „Kösd le magad". A gyermek előtt nagyon pörgős munkát végeztem marketingesként, így elég nehezen ment az átállás az otthoni túl nagy nyugalomra. A kislányunk átaludta az egész napot, éjszakát, én pedig – valljuk be: – unatkoztam. A kézimunka tényleg jótékony hatással van az egészségre, nem is beszélve az emberi kapcsolatokról. A horgolás nagyon jó lehetőség volt, hogy a családomon kívül is találkozzak emberekkel. A kétgyerkőcös otthonlét után most már újra dolgozom, így sajnos kevesebb időm marad a horgolásra, de amikor csak tudok, lopok magamnak és a tűimnek pár percet.

A csoport tagja még Zseli Erika is, aki az idei Színpompás Napra elküldte a többi kommandóssal a munkáját, a fát átölelő két horgolt kezet. A csoport már megfogalmazta célkitűzéseit a közösségi oldalon is: megszerettetni az emberekkel a csoport tagjainak nagy kedvvel készített munkáit, elérni, hogy a közterületeken elhelyezett darabokat ne rongálják meg a járókelők, és megismertetni minél több fehérvárival a gerillahorgolás spontán örömét és a színes, látványos eredmény okozta elégedettséget.

Boldizsár, a horgolt forrásmanó. Fotó: Molnár Artúr

A Fonalkommandóval legközelebb az idei Kortárs Művészeti Fesztiválon is találkozhatunk: a Bory-várat az ő ezerszínű csodahorgolásaikkal díszítik fel, az oda látogatók örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!