Székesfehérvár

2016.12.02. 16:23

A luxusautó nem sértődős

A Tóparti gimitől a Volvo átszínezéséig rengeteg történt a harmincas képzőművész-generáció egyik figyelemre méltó tagjával, a fehérvári Nemes Mártonnal.

Kocsis Noémi

Vibráló színek, minták, felületek – ez Nemes Márton örvénylő világa. Az egykori tópartis – bár nem művészetis – gimnazista kicsi korától imádta a művészetet, állandóan barkácsolt, 17 évesen többedmagával kifestette a fehérvári uszoda homlokzatát, festeni, rajzolni pedig a Pinke Miklós festőművész által vezetett Kondor körbe járt.

–  Miklós sokat hatott rám. Akkoriban nagyon nem tetszett neki, amit csinálok, de ez érthető: eléggé a graffiti felől közelítettem. Újházi Péternek is mutattam a képeimet, ő egyenesen lesújtó véleménnyel volt akkor a dolgaimról. Lehet, ezek a negatív kritikák tettek még elszántabbá, hogy ne adjam fel az álmomat - mondja a kissé rögös indulásról a ma már elismert művész, akinek gyakori és szoros a kapcsolata a divattal. Jó barátságba került Szegedi Kata divattervezővel, aki felkérte egy közös kollekció megtervezésére.

– Nagyon élveztem az együttműködésünket, rendkívül inspirált. Mintákat terveztem, és festettem egy sorozatot a ruhákhoz. Ezeket több helyen bemutattuk azóta, jól fogadták. Gondolkoztunk már folytatáson.

Nemes Márton a művészet jegyében újraértelmezett autóval
Fotó: BKMF

Márton az ismert művészeti idézettel vallja, hogy „A művészet a remény legnagyobb formája."

– Mindenki a maximumra törekszik, a legjobbat hozza ki magából, de a legtöbb dolog nem rajta múlik. Rengeteg szerencse kell.  Máshol sem egyszerű, de itthon nagyon kicsi a piac, nincsenek rendesen felépítve az előző generációk művészei, az oktatás sem versenyképes, és még sorolhatnám. De a legnagyobb hibánk a folytonos panaszkodás. Ezért most nem teszem. Útkeresés, felzárkózás jellemzi a helyzetet itthon, szépen, apránként haladunk, vannak sikerek, szóval  optimista vagyok.

Nemrégiben megkeresték azzal, szeretnék az egyik képével beborítani egy ismert márka új modelljét Budapest kortárs művészeti vásárára. Márton készített több látványtervet egy már meglévő festményéből,  majd profi fotós, valamint grafikuscsapat közreműködésével készült el a végleges anyag. Volt pár lelkes márkarajongó, aki fájlalta, hogy a festmény elvonja a figyelmet a gép letisztultságáról, noha az autó és a vizuális művészet házasítása nem új keletű a képzőművészetben. Mint mondja, egy alapvetően sík műfajt, a festészetet átoltani egy térbeli, áramvonalas felületre, számára igazi izgalmas kihívás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!