Székesfehérvár

2016.09.09. 13:41

A mindennapos testnevelés keretében ismerkedhetnek a tenisszel

Székesfehérvár – Mintegy ezer székesfehérvári diák pallérozhatja tenisztudását a jövőben, mégpedig a mindennapos iskolai testnevelés keretében.

Ferencz Balázs

Az újjávarázsolt Kiskút utcai teniszközpont egyik pályáján Marosi Katalin a Grand Slam-tornákon is induló fehérvári teniszező gyakorolt péntek délelőtt, a hátsó salakon pedig a Hétvezér Általános Iskola diákjai a testnevelés órájuk idejében ismerkedtek a tenisz alapjaival.

Mindeközben öltönyös urak beszéltek arról, hogy a tenisz-centrum és a város közös programja keretében a 2016-17-es tanévben ezer tanuló teniszezhet ingyen.

– Ez egy magvalósult álom. Az volta a célunk ebben az együttműködésben, hogy segítsük annak az infrastruktúrának a fejlődését, mely a teniszhez és minden más sportághoz is szükséges, de ezt ne úgy tegyük, hogy adunk egy támogatást pálya-, vagy csarnoképítésre, hanem nézzük meg, hogy hogyan tudunk ebbe minél több fiatalt bekapcsolni – fogalmazott a program beindításakor Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. – Szeretnénk, hogy ez a sport minél több család számára elérhető legyen Fehérvárváron.

Több mint ezer iskolába járó fiatal kapcsolódott be első körben az rendszerbe.

– Bízom benne, hogy tömegesedni fog a tenisz, sok gyermek ismerkedik meg a sportággal, és ki fognak nőni olyan tehetségek, akik a város illetve az ország imázsát emelik, hiszen a világ egyik legnézettebb sportágáról van szó. Ez a támogatás nem az élsportról, a diákokról szól.

A teniszcentrum busszal szállítja a gyerekeket a foglalkozásokra, s a felszerelést is biztosítják a diákok számára.

– Hiába építünk egy gyönyörű létesítményt, ha nem tudjuk megtölteni emberekkel. Hiába lesznek 50-70 éves teniszezőink, ha nem lesz aki kövesse őket, ha nem lesz utánpótlás. – mondta Viszló Csaba, az ötletgazda. Ezért gondoltunk az iskolai teniszoktatás megindítására. Országos szinten is egyedülálló történet lehet a miénk, hiszen a teniszben sehol sem foglalkoznak ilyen létszámban az utánpótlásneveléssel.

Viszló Csaba arról is beszélt, hogy hamarosan egy ötpályás teniszcsarnokot is építenek, ami még több iskolásnak nyújthat lehetőséget a mozgásra.

Török Szabolcs, a KLIK tankerületi igazgatója elmondta, hogy hat általános iskolai intézmény (Kossuth Ált. Isk., Széna téri Ált. Isk., Németh László Ált. Isk., Zentai Ált. Isk., Rákóczi Ált. Isk., Hétvezér Ált. Isk.) 31 osztálya vesz részt a programban a szakképési centrum mintegy 300 középiskolás diákja mellett. A koncepció szerint a sportközponthoz közelebb eső intézmények 3. és 4. osztályba járó diákjai, illetve a középiskolások indultak a programban. A hétköznapok iskolai tréningjein négy edző foglalkozik a diákok oktatásával, egy osztály fiataljait két szakedző oktatja. S ki tudja, talán hamarosan a városnak, az országnak is lehetnek „Djokovicsai”, „Federerjei”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!