Székesfehérvár

2016.05.18. 19:30

A palántaszezon lassú vége

Székesfehérvár - Májusi eső aranyat ért, de az óvatos hobbikertészek még kivárták a fagyosabb hajnalok elmúltát. Ültetéshez sok palántát lehetett kapni a hétközi nagy piacnapon is.

Hiába kerestem, szerdán nem találtam a hölgyet, aki csodás, egészséges, futórozmaringot árult csüngő alkalmatosságba - más standokon is sokféle fűszernövényt árultak, a ritkább korianderből is volt, árusa pedig hálás pillantással nyugtázta, hogy érdeklődöm a keleti konyha kedvelt zöldfűszere iránt. A kiscserepes változat ugyan még elég csenevész, de kaptam jó tanácsot: a csúcshajtásokat lecsipegetve szép bokrossá növekszik a növény. Petrezselyem helyett bátran használható az indiai, távol-keleti ételek megszórásához.

A mindenféle palántahegyek mellett a zöldségkupacok még eltörpültek, de az eső meghozta termését, zöldhagymából, uborkából, spenótból, sóskából mindenképpen, a kezdődő május végi meleg pedig az eperkedvelőknek jó hír: 1000 forint a magyar gyümölcs kilója, szép, egészséges, de ízre még nem tökéletes. Új kelkáposzta kilónként már 250-ért, közepes méretű újkrumpli 350-ért is volt, az apró parázsváltozatot már 300-ért is megkaphatjuk. Paradicsomot átlagosan 500 forintért kínáltak a standokon. A tipikus tavaszi borsó még várat magára, viszont megjelentek az első cseresznyék, már az előző hétvégén is kínálta egy hölgy, 600 forint volt egy kiló, és valóban olyan volt ízre, mint az idei tavasz: friss, de még fanyar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!