Székesfehérvár

2016.02.09. 11:02

A város és az egyház is elhatárolódik a szombati rendezvénytől

Székesfehérvár – A szombati székesfehérvári szélsőjobboldali megemlékezés nagy felháborodást váltott ki a városban. Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a történtek után hétfőn javaslatot tett egy közgyűlési napirendre, amelyről pénteki ülésén tárgyal majd a képviselőtestület.

A polgármester arra kéri a közgyűlést, hogy a város nevében hivatalosan is utasítsa vissza a szélsőségesnek és gyűlöletkeltőnek tartott rendezvényt, kinyilvánítva, hogy Székesfehérvár nem kér a Budapestről buszoztatott szélsőjobboldali provokátorokból és az ilyen gyűlöletkeltő rendezvényekből.

Székesfehérvár vezetése határozottan arra kéri az illetékes állami és igazságszolgáltatási szerveket, hogy – a jogállami keretek betartásával – a jövőben akadályozzák meg a hasonló demonstrációkat Székesfehérváron.

A szombati rendezvénytől a Székesfehérvári Egyházmegye is elhatárolódott keddi közleményében:

„Megdöbbenve olvastuk, hogy a tegnapi napon nagyszámú médium a köznyilvánosság elé tárta, miszerint „a székesfehérvári (szélsőjobboldali) felvonulásban a katolikus egyház is szerepet vállalt.”

Ez az állítás nem felel meg a valóságnak, az egyház semmiféle szerepet nem vállalt a rendezvényben.

Az sem felel meg a valóságnak, hogy a 2016. február 6-án, a szokásosan este 6 órakor bemutatott szentmise a székesfehérvári bazilikában a rendezvény része volt. A plébánia rendjébe illeszkedő misén sem demonstráció, sem a liturgia megszokott rendjétől eltérő felszólalás nem volt. A katolikus egyháznak joga és kötelessége a liturgikus szabályoknak és előírásoknak megfelelően minden elhunytért, az elhunyt hősökért is szentmisét felajánlani, az örök üdvösség elnyerése reményében.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!