Székesfehérvár

2014.11.01. 07:47

A Vashangár elbontására emlékeztek

A Fehérvári Polgári Védegylet október 31-én délután közösségi sikerükre emlékezett a Nemzeti Emlékhely és Sírkertnél.

Buthy Lilla

Pénteken vidáman, tortával ünnepelték a kerek évfordulót. A résztvevők előtte virágokat helyeztek el Szent István király sírjánál, mécseseket gyújtottak és elénekelték a Szózatot.

2000-ben indítottak népi kezdeményezést a Vashangár elbontására, amihez 6600 székesfehérvári csatlakozott aláírásával. Jött külső segítség is: többek között Bubik István, Kubik Anna, Meloccó Miklós, Fábry Sándor, Miklósa Erika vagy éppen a Tilinkó zenekar képében. A sokak által csak Csótánynak csúfolt építményt négy év közös erőfeszítés és kemény küzdelem árán bontották el.

- Tíz éve, hogy Székesfehérvár Sztálin szobrát közös erővel ledöntöttük. Ez a hangár egy jelkép volt, annak a jelképe, hogy még mindig próbálnak a nyakunkra tenni valami olyat, ami nem a miénk, ami nyűg, ami szorít, ami lefele nyom, és ami miatt szégyenkezünk - mondta el Kaszás István a Fehérvári Polgári Védegylet elnöke. Hozzátette: - Harminc nap alatt több mint 6600-an írták alá a tiltakozást. Akkor ez kevés volt ahhoz, hogy ezzel az üggyel foglalkoznak. Ez a Vashangár mégis eltűnt. Aki átélte, hogy van olyan dolog, amit hiába betonoznak be, azt a kitartó akarat eltüntetheti, az előtt már nincs lehetetlen. Ebből országos ügy lett, és ez egy nagyon szép példa.

A Fehérvári Polgári Védegylet a múlt sikereinek felidézésén túl, a jövőbeni terveiket is megfogalmazta. Amit látni akarnak az, hogy a királyok sírját megnevezik, megjelölik. Mint elmondták, 2038, István király halálának 1000 éves évfordulója hamarosan itt lesz, és közmegegyezés kell arról, hogy mi épüljön ezen a szent helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!