Székesfehérvár

2016.10.20. 16:28

Amikor az Enterprise egy számítógép volt

Székesfehérvár - Igazi nosztalgiakiállítást hozott tető alá a helyszínt adó Köfém Közművelődési Klubházban Cseke György operatőr és magángyűjtő. A kipróbálandó számítógépek tárházában igazi retrókincsekre bukkanhatunk

Kocsis Noémi

Spektrum, Enterprise, Ataru 2600, Sega, Sinclair ZX, Commodore 64: mondanak még valakinek valamit ezek a nevek? A 80-90-es évek egykori fiataljaiban ilyenkor mindenképpen megcsillan valami: a mai középkorú szülők generációja ilyen gépeket nyomkodott a gyárakban, iskolákban, majd otthon is.

Csóri János és hatéves kislánya, Niki is szívesen játszott a régi számítógépeken a megnyitó után Fotó: Molnár Artúr

A személyi számítógépek hőskorából származó kollekciót - felhasználói kézikönyvekkel, reklámfotókkal, korabeli fényképekkel és leírásokkal egyetemben - Cseke György negyedszázados szívós gyűjtőmunkával halmozta fel. A székesfehérvári gyűjtő azonban meg is javította és üzembe is helyezte a retrógépeket, így a csütörtöki kiállításmegnyitón - kortól függetlenül - bárki kipróbálhatta azokat, pár percnyi önfeledt játék erejéig. Mondanunk sem kell, a tévéfoci és SuperMario előtt folyamatosan foglaltak voltak a székek. A kiállítás a művelődési házban november 8-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!