Székesfehérvár

2014.07.11. 19:10

Olcsóbb lesz a föld alatt parkolni?

Székesfehérvár - Napközben az okmányiroda ügyfeleit, este a színház és a belváros vendégeinek parkolását segíthetné a színház mögé tervezett első mélyparkoló.

Házi Péter

Nyolc lehetséges mélygarázshelyszínt talált a belvárosban és környezetében a főépítészi iroda. A városfejlesztési bizottság szorgalmazza, hogy a nyár végén kezdődjön meg az építkezések előkészítése éppen hét évvel ezelőtt írtuk ezt, ám a tervekből azóta sem lett semmi. Most úgy tűnik, a színház mögötti területen komoly esély van a város első, bárki által használható mélyparkolójának megépítésére. Nem igaz viszont az a pletyka, hogy a Vasalóházat lebontanák, és a helyén parkolóház épülne!

Közel egy évtizede merült fel először komolyan, hogy a szűk fehérvári belvárosban érdemes lenne parkolóházat, pontosabban felszín alatti mélygarázst építeni az egyre csak erősödő parkolási problémák miatt. Akkor egy cég, a Silo Parking Hungary kereste meg a várost azzal a szándékkal, hogy a színház mögötti területen vagy a Magyar Király Szálló előtti téren egy olyan mélygarázst alakítana ki, amelyben egy speciális lift viszi le az autókat a tárolóba. Ez igen helytakarékos megoldás lett volna, egy hússzor húsz méteres területen, kilenc szintes elrendezésben 108 autónak lett volna hely. Aztán a tervekből nem lett semmi, a cég eltűnt, Fehérvár meg mélyparkoló nélkül maradt.

A színház mögötti területre korábban is álmodtak már mélyparkolót, most talán tényleg van esély arra, hogy megépüljön itt egy, az okmányirodát és a színházat is kiszolgáló mélygarázs  (Fotó: Koppán Viktor)

A szükség azonban nagy úr, nem véletlen, hogy mostanában többfajta pletyka is terjed a városban. Az egyik szerint a Vasalóház helyén, a másik szerint pedig a színház mögötti területen valósul meg végre a város első, bárki által használható parkolóháza.

Nos, az ügyben a legilletékesebbet, Fehérvár polgármesterét kerestük meg, aki a Fejér Megyei Hírlap kérdésére kifejtette, mindenképpen szükségesnek tartja két-három parkolóház kialakítását a Belvárosban, illetve közvetlen közelében. Az előkészítés tényleg a Vörösmarty Színház mögé tervezett létesítmény esetében van. Ám mivel a terület több tulajdonosé, folyamatosak az egyeztetések, hogy milyen konstrukcióban valósítható meg ott egy nagyjából 200 férőhelyesre tervezett parkolóház. Ez egyébként kettős célt szolgálna: egyrészt napközben megfelelő számú parkolóhelyet biztosítani az okmányirodába érkezőknek, vagy a belvárosban ügyeiket intézőknek, este a színházba és a belvárosi vendéglátóhelyekre érkezőket szolgálná.

Cser-Palkovics Andráshoz is eljutott már a Jávor Ottó tér melletti Vasalóház lebontásáról terjedő pletyka, de ezt ő határozottan cáfolta:

- Az merült fel lehetőségként, hogy a Vasalóház melletti, vagy mögötti területen növelnénk meg a parkolóhelyek számát, de nemcsak parkolóházban gondolkozunk itt, hanem megvizsgáltatjuk azt is, hogy esetleg nagyobb építkezés nélkül hogyan alakítható át a terület, amelyet akár a park rehabilitációjával is összekötnénk.

(Egy korábbi belvárosi lakossági fórumon konkrétan az merült fel, hogy a Jávor Ottó tér Várkörút felé eső szélén lehetne újabb parkolókat kialakítani.) Információink szerint egyébként a volt Alba Regia Hotel mögötti terület is szóba jöhet egy mélygarázs kialakításánál, a területre az önkormányzatnak visszavásárlási joga van, de az még nem eldöntött, élni kíván-e a város ezzel a lehetőséggel.

Nagy kérdés persze, miként lehet rábírni arra az autósokat, hogy használják is ezeket a mélyparkolókat. Erre a legjobb, a város által is támogatott megoldás az, hogy a föld alatti parkolók óradíja alacsonyabb lesz legalábbis a mostani elképzelések szerint a felszínieknél.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!