Székesfehérvár

2013.06.08. 12:33

Ballonokat küldtek fel az égre

Meteorológiai ballonokat engedtek fel szombaton a fehérvári Terkán Lajos csillagvizsgáló munkatársai.

Klecska Ernő

A természettudományos attrakció, melynek keretében két héliummal töltött magaslégköri meteorológiai kutatóballont bocsátanak útjára a Piac térről, hatalmas érdeklődés mellett zajlott. A szervezők mellett az Óbudai Egyetem fehérvári intézetének számos diákja is a helyszínen volt.

(Fotó: Fási László)

A felengedés után a ballonok, amelyekre GPS nyomkövetőt csatlakoztattak, Sárbogárd felé vették az irányt, de aztán visszafordultak az M7-es autópálya felé. Útjukat az érdeklődők az interneten Hudoba György, Vizi Pál Gábor és Tepliczky István közvetítésükkel követhették.

A szondákon kamerák rögzítették a képet, a szerkezetek a légnyomást, a hőmérsékletet, a fényességet, a 3D gyorsulás érzékelők és a a kozmikus sugárzás nyomdetektor adatait mérték. A földet ért kapszulák megtalálása érdekében mindkettőben GPS/GPRS nyomkövetőt helyeztek el, mely telefonon felhívva SMS-ben elküldi a pozícióját – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!