Székesfehérvár

2012.03.01. 13:45

Bizonytalan a Deák-kút jövője - már sosem lesz a régi

Székesfehérvár - A tavalyi tél igencsak tönkretette például a "harang" emlékmű körüli lapokat, de egyik városi szobor sincs olyan rossz állapotban, mint a Bartók Béla téri Deák-kút. Kezelője van, de sorsa, jövője ma is bizonytalan...

Kocsis Noémi

Mikor a Deák Dénes-kút készítőjét, Haraszty Istvánt megkerestük, mondaná el véleményét művének sorsáról, egyetlen mondatot üzent vissza: köszöni, hogy foglalkozunk a kúttal, mert ő már nem. A szobor 2013-ban, tehát Székesfehérvár ünnepi évében lesz 20 éves (1993 októberében állították ünnepélyesen), de egyelőre semmit sem tudni arról, lesz-e mód a felújítására. Ezt nagyban nehezíti, hogy igazi gazdája gyakorlatilag nincs, bár kezelője jelenleg a Városgondnokság. Ám ma nincs olyan műszaki szakember a városban, aki tudná, hogyan is működött a kezdetekkor a város egykori látványossága. Mely, tagadhatatlan újszerűsége ellenére egyébként 1993-ban is megosztotta a közösséget, sokak szerint ugyanis illőbb lett volna egy modern környezetbe, mint a történelmi belvárosba, a megyei könyvtár monumentális tömbje előtt.

- Senki sem tudja pontosan, hányféle funkciója is volt a kútnak - mondja Kocsis Balázs szobrászművész, aki a városban sok szobor restaurálása fölött bábáskodott már, s mint a közelben lakó polgár, esetenként ő hívta a rendőrséget a kúthoz, akadályozzák már meg, hogy a sötétben további alkatrészeket szereljenek le a szerkezetről. Kocsis Balázs idén elsősorban a város ünnepi évéhez kapcsolódó kőszobrokkal foglalkozik majd, a Deák-kút esetleges megújításáról ő sem tud. Néhány éve még rendszeres volt a mozgás a kút aknájánál, tavasszal-nyáron néhány hétig köpte is magából a vizet a szerkezet, de ez is a múlté. Manapság inkább érthetetlen torzóként magasodik az arra járó felé az egykori csoda, amely egyébként ajándékként került a városba, a mecénás, Deák Dénes finanszírozásában. 

Zákányi Péter, az ELTE művészettörténet szakos hallgatója fényképeket és videókat is gyűjtött a kútról, de úgy kalkulál, a '93-as eredeti működés helyreállítására vajmi kevés az esély. Mint mondja, valamennyi törekvés látszik arra, az alkotás ne legyen teljesen az enyészeté, kezdetként a medencetér rendbetétele, feltöltése, a feszített víztükör újbóli kialakítása mutatkozik megoldásnak, ezzel legalább a kút további rongálását meg lehetne akadályozni. Félő, hogy ennek híján hamarosan mindössze puszta szemétgödör lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!