Székesfehérvár

2016.09.22. 12:59

Bringázó és rollerező gyerekek szorították ki az autósokat

Székesfehérvár - A Bíróságtól a Rákóczi útig lezárták a Várkörutat csütörtökön, az Európai Autómentes Napon. Ovisok és iskolások gyalogosan és gurulós járműveikkel vették birtokba a mentes szakaszt.

Buthy Lilla

Minimotoros és futóbiciklis felvonulással vette kezdetét az autómentes nap a Várkörúton. A többi között kerekesszékes akadálypályájával, kerékpáros totóval is várták az ovisokat és iskolásokat, akik a legmobilisabb osztály címért is megmérkőztek. A polgármester az elektromoskerékpár-bérlő rendszer fehérvári bevezetési lehetőségeiről is beszélt. A Magyar Kerékpáros Klub és a Gaja Környezetvédő Egyesület 17 óráig biciklis uzsonnával várja a kerekezőket.

A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete tagjai kerékpáros ismeretterjesztő anyagokkal és kerékpáros totóval is készültek az autómentes napra.

– A városon belül az egyik legpraktikusabb közlekedési eszköz a kerékpár. Amikor tehetjük, üljünk inkább bringára! – fogalmazott Zsihovszky Gábor, a Magyar Kerékpáros Klub fehérvári szervezetének titkára, majd hozzátette: – Az Együtt közlekedünk! kampányunkban a biztonságos közlekedésre hívjuk fel a figyelmet: a látni és látszani terén még nagyon sokat kellene fejlődni a kerékpárosoknak is – mondta, közben pedig kerékpáros matricákat osztott a színes lufit szorongató, láthatósági mellényben „masírozó” ovisoknak.

A Legmobilisabb osztály versenyére több általános és középiskolás osztály jelentkezett, ők biciklivel, rollerrel, görkorcsolyával, gördeszkával, sőt még gurulós cipővel és elektromos meghajtású segway-jel is rótták a köröket a Várkörút lezárt szakaszán. Ajándékot kaptak a Tóvárosi iskola diákjai, akik ugyan nem neveztek, de nagy számban vettek részt az Autómentes napon. Különdíjban részesültek a Munkácsy Mihály Általános Iskola tanulói. Idén a harmadik legmobilisabb osztály címet a felsősökből verbuválódott telekisek nyerték el, második helyezett lett a Vörösmarty Mihály Általános Iskola 4. b. osztálya, akik egy új csodajárművet is kreáltak az alkalomra, a legmobilisabbak pedig a Kossuth Lajos Általános Iskola 6. a osztályos diákjai lettek, akik az Öreghegyről kerekeztek, gurultak, siklottak, gördültek be a belvárosba.

Bánfi Zsolt rendőr százados, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának kiemelt főelőadója, a kerékpáros teszt eredményhirdetésekor a legtipikusabb hibákat is felfedte. A legtöbben az egyirányú utcával kapcsolatos kérdést rontották el. A helyes válasz az, hogy a kerékpáros csak és kizárólag akkor mehet be az egyirányú utcába a forgalommal ellenkező irányból, ha a behajtani tilos alatti „Kivéve” kezdetű kiegészítő tábla ezt megengedi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!