Székesfehérvár

2017.08.20. 19:55

Búcsú Fehérvártól - Lovagkeresztet kapott Sixtus atya

SZÉKESFEHÉRVÁR A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapta Dékány Árpád Sixtus kiérdemesült ciszterci főapát a Magyar Kormánytól.

FMH-információ

A ciszterci főapát, Dékány Árpád Sixtus idén mondott le rendbéli tisztségéről, majd megbízott apátként adta át a ciszterek adminisztrációs kormányzását a jelenlegi perjelnek. A szerzetes ciszterci pap közösségét szolgálta, azt építette, ezért érdemelte ki a kormány elismerését.

Dékány Árpád Sixtus, a kiérdemesült főapát vasárnap tartotta Fehérváron utolsó hivatalos miséjét Fotó: Nagy Zoltán Péter

Fehérvárról történő távozásával kapcsolatban a következőt mondta lapunk kérdésére: Akkor, amikor az ember az élről kerül vissza a csatasorba, új helyzetet teremt. De egy tábornok akkor hiteles, akkor van becsülete, ha nemcsak az élen képes teljesíteni, hanem a bakák között is! A kiérdemesült főapáttal készített teljes interjúnkat a Fejér Megyei Hírlap augusztus 22-i, keddi számában olvashatják. Dékány Árpád Sixtus 1969. november 18-án született Mosonmagyaróváron. 1991-ben lett szerzetes, lépett be a ciszterci rendbe. 1997. augusztus 14-én szentelték pappá, majd Pécsett szolgált. 2009-ben került Székesfehérvárra, ahol a ciszterci Szent István Gimnáziumot patronálta, és szolgált a ciszterci templomban. 2011. január 8-án választották apáttá, és még abban az esztendőben megtörtént benedikálása. 2017. augusztus 14-én vette át az olaszfalui plébániát. 2017. augusztus 18-án Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!