Székesfehérvár

2016.05.04. 12:52

Chloe, avagy két szerelem története

Székesfehérvár – A kiadó és a szerző volt a vendég a Chloe című kisregény bemutatóján a Királykúton.

Bokros Judit

Bakonyi István irodalomtörténész nem csupán fehérvári, Fejér megyei szerzőket hív meg beszélgetős irodalmi, közéleti sorozatába, hanem időről időre bemutat egy-egy, az ország más pontján élő írót, költőt is. Legutóbbi Győri Andor, a Chloe című kisregény írója, valamint a könyv kiadója, Kaiser László volt a vendége.

Győri Andor azon szerzők közé tartozik, akik íróként későn, idős korban lépnek a nyilvánosság elé. Mint az esten kiderült: a sikeres műszaki és közgazdasági pályát maga mögött tudó Győri Andor (ez fölvett név) az utóbbi időben érezte úgy, hogy azokat a felismeréseket, gondolatokat, amelyekre  élettapasztalata révén jutott, le kellene írnia, könyvvé kellene formálnia. Ám nem volt gyakorlata az írásban, így Egri Lajos amerikai magyar drámaíró könyveihez folyamodott segítségért. Ezekből megtanulta, mennyire kell figyelni például a karakterek felépítésére, a konfliktushelyzet kidolgozására, s a történetet így próbálta fölépíteni.

A kisregény az ismertető szerint két szerelem története, valamikor az 1990-es évek elején, s a cselekmény tragikus esetektől sem mentes. Győri Andortól megtudhattuk: ezek valós események, de a könyvben szereplő jellemek nem azok, csupán igazi személyek karaktereiből épültek föl. Bakonyi István elemzése szerint olvasmányos, fordulatos szöveg született, így örül, hogy újabb „íróavatás” részese lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!