Székesfehérvár

2014.08.20. 20:00

Díszközgyűlés: Átadták Székesfehérvár kitüntetéseit az ünnepen

A városháza dísztermében tartotta meg ünnepi, augusztus 20-i közgyűlését az önkormányzat.

dr. Szabó Zoltán

A díszterem előtt a Musica Historica Együttes zenéje fogadta az érkezőket a városházán.

A díszteremben a történelmi zászlók bevonulását követően az Ó, Szent István, dicsértessél című ünnepi műsort adta elő Blaskó Péter Kossuth és Jászai Mari díjas, Érdemes művész, valamint a Musicolore Kamaraegyüttes.

A székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András köszöntője következett, aki kiemelte: Szent István ünnepe Fehérváron több, fontosabb, mint bárhol másutt. Hiszen a királyok városa ez, koronázó város, az ország történelmi fővárosa, királyok nyugvóhelye. Szent István, Szent László és a többi király kenyerét esszük ma is, ők is azt akarták volna, amit ma a város lakói: élettel megtölteni a tereket. Megőrizni a múltból a megőrzendőt, és haladni a korral, a múlt emlékeit ápolva egy modern, élhető, szerethető, királyi várost teremteni.

A hagyományoknak megfelelően az augusztus 20-i ünnepen adták át a város önkormányzata által adományozott kitüntetéseket.

Székesfehérvár Díszpolgára díjat kapott Botos József a város kulturális örökségének, népi hagyományainak ápolásáért, a táncművészet szolgálatában végzett alkotói és oktatóimunkásságáért. Székesfehérvár Díszpolgár díjat vehetett át Fitz Jenőné Petres Éva is a város szellemi értékeinek gyarapításáért végzett kiemelkedő szakmai munkásságáért. Posztumusz Székesfehérvár Díszpolgára díjat adományoztak Szabó Gyulának sokoldalú művészi pályájáért, Fehérvár színházi életében végzett munkássága elismeréseképp. (A díjat felesége, özvegye Szabóné Madarász Pálma asszony vette át.)

A Pro Civitate díjak következtek: Domján László Fehérvár és a Magyar Honvédség példaértékű együttműködése érdekében végzett tevékenyégéért, Fazekas Ervin pedig a város kosárlabda sportéletében végzett tevékenységért, az utánptótlás nevelésért vehette át az elismerést. Pro Civitate díjat kapott Gervain Judit az egészségügy szolgálatában nyújtott áldozatos szakmai munkájáért, míg Siti Beáta Fehérvár kézilabda sportéletében végzett tevékenységéért, kimagasló sportteljesítményéért kapta meg a Pro Civitate kitüntetést. Ugyancsak Pro Civitate díjas lett Varró János, a város kulturális életében nyújtott zeneművészeti tevékenységéért, a népi hagyományok megőrzéséért.

F. Petres Éva Díszpolgár lett, Miklósa Erika Tiszteletbeli Polgár (Fotó: Molnár Artúr)

Ketten kapták meg a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet. Miklósa Erika operaénekes Székesfehérvár közösségi és kulturális értékeinek gyarapításáért végzett példaértékű közéleti tevékenységéért kapta meg a címet. Virág Zsolt pedig a Fehérvár és Gyergyószentmiklós közötti kapcsolatok ápolásáért, fejlesztéséért, a kulturális értékek megőrzéséért részesült a címben,

A díszközgyűlésen ismertették: állami kitüntetést kapott Percze Ilona, a polgármesteri hivatal nyugalmazott közművelődési munkatársa. A belügyminiszter előterjesztésére a Magyar Arany Érdemkereszt – polgári tagozat kitüntetést adományozta számára Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!