Székesfehérvár

2015.05.30. 21:00

Tóparti tópartis parti - Egykori és mai diákoknak, tanároknak rendeztek kötetlen délutánt

Székesfehérvár – Kívánni sem lehetett volna szebb időt, mint amilyenben végül sor került szombaton a Tópartisok első világtalálkozójára. Az iskola fennállásának 25. évfordulóját ünnepli.

Bokros Judit

A Csónakázó-tó partján, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, valamint a vele „összenőtt" Szabadművelődés Háza mellett elsőként Mózer Edit tanárnővel futok össze. Élek is az alkalommal, s megkérdezem, mit mondana hirtelen az iskoláról, az ott eltöltött évek alapján. „Diákcentrikus" – jön a válasz kis gondolkodás után, majd „öreg" tanárként, aki már 19 éve tanít testnevelést a Tópartiban, elmondja: egyszerre furcsa és jó érzés látni régi diákjait. Nekik köszönhetően is felidéződnek kellemes emlékek, például a 2004-es luxemburgi középiskolás tollas világbajnokságról, amelyen igen eredményesen szerepelt csapatuk. Meg is nézték az erről szóló tudósítást az aulában rendezett iskolatörténeti kiállításon – meséli Edit.

Korcsák Veronika és Pinczés Dóra Sára először vett részt a tutajversenyen (Fotók: Molnár Artúr)

Hamarosan én is célba veszem a múltidéző tárlatot, de csak miután fölkerestem a jelenlegi igazgatót, Vizi László Tamásnét, aki épp a megnyitóra készülődött.

- A Tópartisok világtalálkozója az egyik utolsó programunk, egész évben szerveztük a rendezvényeket. Maga a jubileumi tanév is rendhagyó módon nyílt meg, valamint úgy is zárul. Az iskola fennállásának 25 éve alatt körülbelül 3600 diák tanult itt, a pedagógusok száma 100 körülire tehető. Amit biztosan tudunk, az, hogy az első év 23 tanárral indult, jelenleg pedig 67-en vagyunk. A találkozó hírét igyekeztünk minél többekhez eljuttatni, a médián, a közösségi felületeken keresztül, pedagógusként a régi osztályokat is próbáltuk elérni – tudtam meg a szervezés kapcsán az igazgatótól, aki a remek szórakozást ígérő programok közül a nap egyik fénypontjaként az időkapszula elhelyezését emelte ki.

Az iskola melletti placcon sokan ügyeskedtek, kézműveskedtek (Fotók: Molnár Artúr)

Az említett eseményt én sem hagyom ki, és közelről is megnézem a jubileumi időkapszulát, amelyet központi helyen, stílusosan a nagy falióra alatt helyeztek el. A hozzá tartozó felirat jelzi: csupán 25 év múlva, a tópartisok következő világtalálkozóján nyitható majd ki...

Eztán szemezgetek kicsit az iskolatörténeti tárlatból: a paravánokon újságcikkek emlékeztetnek egy-egy jeles eseményre, eredményre az iskola életéből, és tömérdek fotó adja vissza a különböző szakokon tanuló diákok mindennapjait.

A Tóparti aulája is megtelt élettel: régi és jelenlegi diákok, tanárok és hozzátartozóik szórakoztak remekül (Fotók: Molnár Artúr)

Körülnézek még kicsit: a központi lépcső mellett Kovács Árpád művésztanár készülődik árnyképek rajzolásához. Arra vállalkozott, hogy a jubileumi délutánon sajátos technikával megörökíti azok arcát, akik pár percre modellt ülnek neki. Egy másik pillanatképben pedig már ifjú tópartis hölgyeket látok, akik a hagyományos, most mégis rendhagyó Robinson tutajversenyre készülődnek. A 7. c-be járó Korcsák Veronika és Pinczés Dóra Sára kettőse a Fecske nevű, VDF-001-es rendszámú úszóalkalmatossággal vág neki a versenynek, életében először.

Kifelé elhaladok a suli bejárata előtt felállított színpad mellett, ahol valaki épp a Hair-ből énekel egy dalt, a közelben sokan beszélgetnek, emlékeket idéznek, a bográcsból pedig orromba férkőzik a rotyogó pörkölt szaga. Egykori tópartis diákként  én is újra megéreztem valamit abból, mint jelentett e közösség részének lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!