Székesfehérvár

2015.10.31. 19:34

Elbontatná a fasizmus áldozatainak emlékművét a Jobbik - horthysta emlékművet állíttatna helyette

Elbontatná a fasiszták által 1944-1945-ben meggyilkoltaknak emléket állító Nyitott Könyv emlékművet a Jobbik. A párt a Horthy-korszak háborús katasztrófába sodró irredenta ideológiájának egyik fő jelképét, az Országzászlót helyezné el itt.

Klecska Ernő

Tancsa Ágnesnek, a Jobbik képviselőjének javaslatát a legutóbbi közgyűlés nem volt hajlandó napirendjére venni, a politikus azonban másnap – rövid részleteket közölve - sajtótájékoztatón számolt be tervükről. Az Országzászló téren álló nyitott könyv - mely eredetileg a Városház téren állt - mint kommunista mártírok emlékművét mai helyén 1995. november 2-án avatták. Itt állt korábban a kommunista Ságvári Endre emlékműve, ezt megelőzően pedig az Országzászló. A Virágóra is itt létesült 1961-ben, az 1944-45-ös bombatámadások és utcai harcok idején rommá vált és ezután lebontott egyemeletes lakóház helyén. A betonkönyv eredeti funkciója és számos személy történelemben betöltött szerepe, akik nevének emléket állít, vitathatóvá és megkérdőjelezhetővé teszi létjogosultságát - fogalmazott mindkét helyszínen – fogalmazott, majd az emlékmű 2016. március 1-ig történő végleges elbontását, szanálását, ezzel együtt egy új országzászló felállítását célzó tervpályázat kiírását javasolta.

A fideszes Cser-Palkovics András polgármester, bár a javaslatot feltette szavazásra, határozottan leszögezte: ennek a városnak sokszínű és sokféle a története, és mindenkinek joga van saját mártírjaira és eseményeire emlékezni,  de személy szerint sem támogatja azt, hogy egy éppen regnáló ideológia mások, korábbi történelmi korok emlékeit, például szobrait negligálja, „dobja” ki.

Az emlékművön ma egyébként az alábbi nevek állnak: Abt Károly, Benke Ferenc, Doma János, Farkas Ignác, Halvaksz István, Havranek János, Horváth István,  Koch László, Kovács Pál, Lővinger József, Lővinger Józsefné, Lővinger Ferenc, Mészáros József, Nemes Györgyné, Marton István, Németh Győző, Ozvári József, Palkovics József, Pavel Antal, Peidl István, Skoda János, Stéger Ferenc, Szücs Gyula, Tőke János, Tőke Jánosné, Tőke Béla, Tőke Sándor.  Koch László például a város felszabadulását követően városi főorvosként tevékenykedett, ideiglenes visszatérésekor a nyilasok kivégezték a Városház téren a Pátzay féle 10-es huszárok emlékműve előtt. Nemes Györgyné székesfehérvári háziasszony volt, akit 1945 februárjában a fasiszták elfogtak, és vallattak. Menekülőben elvágta a fasiszták telefonhuzalait, ezért életével fizetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!