Székesfehérvár

2014.09.28. 17:19

Élemiszeripari hulladékból vitamint nyernek

Élelmiszeripari hulladékanyagból vitaminokat is lehet készíteni. A bánya szennyvízéből pedig talajjavítót lehet előállítani.

Házi Péter

A régió egyik legmodernebb laboratóriumát adták át pénteken, a Kutatók Éjszakáján. A Videoton Oktatási Központban lévő labort a Progressio Mérnök-iroda hozta létre. Amiként Kaleta Zoltán vegyészmérnök a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elmondta, két éve határozták el, hogy a környezetvédelmi tanácsadást környezetvédelmi kutatásokkal bővítik:

– A „játék mindig arra megy ki”, hogyan tudunk értéket teremteni különféle hulladékokból. Például van egy bányaipari szennyvíz, amelynek magas egy bizonyos nehézfém koncentrációja. Célunk az, hogy a biotechnológia segítségével ezt kinyerjük és hasznosítjuk – például talajjavítóként – , másrészt a környezetnek tiszta vizet „adjunk vissza”. A Budapesti Műszaki Egyetemmel együttműködve ilyen kutatásokat végzünk, ők a biológiai, mi a kémiai kérdésekkel foglalkozunk – magyarázta a laboratórium egyik fő tevékenységét a szakember.

A másik érdekes és hasznos tevékenysége a fehérvári cégnek, hogy magas szervesanyagtartalmú élelmiszeripari hulladékból, például húsipari, tejipari szennyvízből a „rajtuk tartott” mikrobák segítségével különféle vitaminokat nyernek ki.

A most átadott labor különféle folyadék- és tömegkromatográfjai alkalmasak például az említett vitamonok meghatározására, ám az átadáson a különféle pálinkák aromaanyagait, kozmaolajait fedezhették fel az érdeklődők. Ez itt persze csak játék volt, ám például ha egy pálinkában nincs kozmaolaj, az már több mint gyanús: valószínűleg tisztaszesz és különféle aromák keverékéről van ugyanis szó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!