Székesfehérvár

2014.11.18. 19:40

Elfelejtett előítélet - A hajléktalanokra hívta fel a figyelmet a program

Székesfehérvár - Egy nap a hajléktalanokért címmel szerveztek tematikus programot a társadalmi érzékenyítésért, az előítéletek leküzdése ellen a Krízisközpontban.

Kocsis Noémi

1998-ban volt utoljára hasonló rendezvény a városban, most a Krízisközpont munkatársai szervezték meg, a fehérvári hajléktalanellátásban dolgozó civil társszervezetek közreműködésével. Az Egy nap a hajléktalanokért elnevezésű program megnyitóján a központ vezetője, Zsabka Attila elmondta, azért szervezték meg, mert bár nagy elvárásaik a részvételt illetően nem voltak, de azt tudatosítani szeretnék, hogy a nyitottság és az előítéletek leküzdése sokat lendít a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, elsősorban is a hajléktalanok ügyén.

Az esemény fővédnökségét elvállaló Váradi Eszter Sára színművész azzal kezdte, hogy színpadi emberként talán szokatlan a jelenléte, pedig ő maga is érintett egy volt diáktársa révén a kérdésben. Egy budapesti elitgimnáziumba jártak ugyanis azzal, a hírekbe a nyáron bekerült illetővel, aki diplomás jogászból lett 36 éves korára hajléktalan, majd augusztusban a pesti Combino alá lökött egy nyugdíjas hölgyet, aki életét vesztette.

Milyen szituációkba keveredhet egy hajléktalan? A Menhely Alapítvány munkatársai – pulóverben Balogh Gyula, maga is egykori hajléktalan – tartott erről a fiataloknak rendhagyó osztályfőnökit Fotó: Koppán Viktor

- Nagyon vékony a mezsgye, ami elválaszt bennünket, bárkit attól, hogy megcsúszva a hajléktalanságban találja magát. Emberként hajlamosak vagyunk elmerülni a magunk kis zárt világában, holott bármelyikünk ráléphet erre az útra - hangsúlyozta a színésznő. A megnyitón Gárdonyi László, a Gaja Környezetvédő Egyesület munkatársa adományozott a szervezetük nevében egy kerékpárt a Kikindai úti szálló hajléktalan lakóinak.

A nap folyamán rendhagyó osztályfőnöki órát tartottak a budapesti Menhely Alapítvány munkatársai, egykori hajléktalanok. Lehetőség nyílt a fehérvári intézmények bejárására, a lakókkal beszélgetésre és a krízisautóval a már felszámolt hajléktalantanyákat is megmutatták a hajléktalanügy iránt érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!