Székesfehérvár

2017.02.10. 12:03

Elfogadta a testület az idei költségvetést

Székesfehérvár - Elfogadta a közgyűlés - 17 igen, 3 nem és egy tartózkodás mellett - a 2017. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletet.

Buthy Lilla

Fa Nándor és a Spirit of Hungary teljesítményét a közgyűlés is elismerte - az erről szóló nyilatkozat egyhangú elfogadásával vette kezdetét a pénteki közgyűlés.

- Várjuk haza és szeretnénk megkérni egy élménybeszámolóra és találkozóra a belvárosban a fehérváriakkal - mondta és gratulált a polgármester, Cser-Palkovics András a város díszpolgárának.

Soha ilyen magas nem volt Székesfehérvár költségvetésének főösszege, amely a 2017-es évben 68 milliárd forint és amelyben az összes fejlesztési kiadás 39,8 milliárd forintot tesz ki - emelte ki a polgármester.

A városvezető szerint rendkívül korrekt vita zajlott az idei büdzséről. Mint mondta, mind stílusában, mind hőfokában és tartalmában is méltó volt ehhez a városhoz, az itt megszokott politikai kultúrához.

Cser-Palkovics András hozzátette, hogy a tartalék is magas összeggel szerepel a rendeletben: önkormányzati feladatellátásra 3,6 milliárd, általános tartalékként 250 millió, egyéb tartalékként 676 millió forint szerepel a sorokban. Folytatódik az Ybl intézményfejlesztési program, a Saára Gyula út-, járda és parkolóhely fejlesztési program, az oktatási infrastruktúra-fejlesztési program, illetve a közbiztonsági program, a Kégl György egészségügyi program pedig idén indul.

A polgármester a közgyűlést követő sajtótájékoztatón kiemelte, rendkívül korrekt vita zajlott a költségvetésről. Mind stílusában, mind hőfokában, mind tartalmában méltó volt ehhez a városhoz, itt megszokott politikai kultúrához. - Ismét egy biztos felhatalmazást jelent azoknak a céloknak az eléréséhez, melyeket megfogalmaztunk, és melyek eléréséhez megkaptuk a fehérváriaktól a bizalmat - fogalmazott a polgármester, majd hozzáfűzte: - Ez egy vállalható és jó költségvetés: a város költségvetési és pénzügyi helyzete kifejezetten stabil. Olyan gazdálkodásra ad lehetőséget, mellyel nem csak a napi rutinfeladatokat lehet ellátni. A biztonságról is szól ez a költségvetés, hiszen komoly tartalékokkal rendelkezünk. Szól a humánerőforrásról, a béremelésekről és a fejlesztésekről is, hiszen közel 40 milliárd forint szerepel erre a célra az elfogadott költségvetésben. A nagy uniós programok, illetve a Modern Városok Programon túl egy jelentős helyi forrásokból megvalósuló fejlesztéscsomag is van: saját erőből 6,5 milliárd forint.

Kiemelte, ennek a stabilitásnak több alapja van: az adósságkonszolidáció tette lehetővé, hogy ebben az esztendőben sem a korábban felvett hitelek adósságszolgálatára kelljen nagy összegeket fordítani. Másrészt a helyi gazdaság kiemelkedő teljesítménye. A fehérvári gazdaság az iparűzési adóbevétel tekintetében közel 20 százalékkal nőtt 2016-ban. Az adósságkonszolidáció nélkül idén 2.4 milliárd millió forintot kellett volna a hitelvisszafizetésre fordítania a városnak, így a saját forrásból ütemezett fejlesztések egy része nem valósulhatna meg a mostani tervek szerint. Fontos és komoly saját bevételhez juttatja az önkormányzatot, hogy az összes saját bevétel több mint 19 milliárd forint. A polgármester a közgyűlésen és az azt követő sajtótájékoztatón is elmondta, a bizottságok tagjai nem fogalmaztak meg módosító javaslatokat, így az eredeti, beterjesztett tervezet került a közgyűlés elé.

Szavaztak az üzleti tervekről is

Elfogadták a Fehérvári Programszervező Kft. és a Városgondnokság üzleti tervét is. Bozai István városgondnok kiemelte, az üzleti terv közel hatszáz dolgozó 10 százalékos béremelését is tartalmazza. Temetőfejlesztésre, új parcella nyitására mintegy 100 millió forintot fordítanak a Béla úton.

- A fűnyírás intenzitását növelni fogjuk: a meglévő állomány túlórában fog dolgozni és a gépparkot is fejlesztjük - mondta a városgondnok. További két plusz fűnyírás lesz májusban és júniusban, ami mintegy hatmillió plusz négyzetmétert jelent. Szó esett a strand fejlesztéséről is: erre 400 millió forintot tartalmaz a költségvetés. Élménymedencék és csúszdák is lesznek. Fontos döntés, hogy az üzleti terv elfogadásával, 65 munkavállalót főállásba át tud venni a Városgondnokság.

Értékek, hangsúlyok

Márton Roland (MSZP-Együtt) frakcióvezető elmondta, nem tudják támogatni a költségvetést a baloldali értékek hiánya miatt. A frakcióvezető szerint bérfejlesztésre, bérlakásépítésre, közösségi közlekedésre, oktatásra és szociális kiadásokra többet kellene költeni. - Év közben élni fogunk a módosító javaslatokkal - emelte ki.

Ráczné Földi Judit (DK) képviselő hozzátette: - Örülök, hogy ilyen stabil lábakon áll ez a költségvetés. Az elosztásbeli problémák miatt nem tudom támogatni. A szociális ágazat a szívügyem. Azt gondolom, külön összeget kellene létrehozni arra, hogy proaktív módon a rászoruló réteget tudjuk támogatni.

Horváth-Tancsa Ágnes (Jobbik) elmondta, kevesli a közbiztonságra szánt összeget. Aggasztónak találta az orvosok magas átlagéletkorát is. Úgy vélte, a település akár állami támogatások nélkül is el tudná tartani magát, ha a feltételek olyanok lennének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!