Székesfehérvár

2014.03.11. 15:45

Emléket állítanak a vasútállomás irányítótornyának

Fehérvár-Budapest - Úgy tűnik, a vasútállomás egyedülálló irányítótornya nem kerülheti el a lebontást, ám a város mindenképpen emléket akar állítani az épületnek.

Házi Péter

Az országosan egyedülálló irányítótorony, amelynek két lába között mennek jelenleg a vonatok a fehérvári vasútállomáson, sajnos nem maradhat meg a vasútállomás, pontosabban a vágányrendszer most kezdődő felújítása során, ám, mint Cser-Palkovics András lapunknak elmondta, a városhoz érkezett civil kezdeményezést támogatja az önkormányzat, azaz szeretnének emléket állítani az épületnek.

A fehérvári állomás vágányrendszerének és biztosítóberendezéseinek felújításával nyeri el az értelmét a Fehérvár és Kelenföld közti sínpálya már elkészült felújítása, mint ugyanis Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője kérdésünkre elmondta, a 2016 októberére elkészülő felújítás eredményeként 45 percre csökken a Kelenföld és Fehérvár közti menetidő.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője (jobbra) és Kovács Zsolt önkormányzati képviselő is részt vett a vasútállomás bejárásán: a vágányok átépítése áprilisban kezdődik  (Fotó: Tósoki Attila)

A vasút felújításával foglalkozó korábbi írásunkra több olvasói kérdés jött, sokan arra kíváncsiak, mikor valósul meg, hogy az autóbuszpályaudvar a vasútállomáshoz költözik? Ezzel kapcsolatban Fehérvár polgármestere emlékeztetett a város azon tavalyi döntésére, miszerint a megoldást jelentő intermodális közlekedési központ csak úgy valósulhat meg a vasútállomás mellett, ha a Vasvári gimnázium jelenlegi épülete helyett felépül egy korszerű, új iskolaépület. A 2014 és 2020 közötti uniós tervezési időszakban szeretne a város a fejlesztéshez ugyancsak többmilliárd forintot elnyerni. Ha ez sikerül, akkor az említett feltétellel, de megépülhetne itt az új buszpályaudvar. Ez a projekt komoly parkolóhelybővítést is jelentene, így a most olyannyira jellemző parkolási „lehetetlenség” talán megszűnne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!