Székesfehérvár

2009.03.17. 03:29

Engedély hiányában továbbra is néptelen a kaszinónak készülő egykori váróterem

<b>Székesfehérvár</b> - A munka elkezdődött, majd leállt. A használatba vételi engedély várat magára, a vállalkozó türelmetlen, a befektető pert fontolgat. Az akvárium-ügy - eddig.

Kocsis Noémi

Röviden felelevenítve az ügyet: a Piac téri volt várótermet (akváriumot ) az azt tulajdonló Alba Volán Zrt.-től tavaly tavasszal bérbe vette Tóth András, a belvárosban kaszinót már üzemeltető vállalkozó. A pavilonba tervezett 1-es kategóriájú játékterem megnyitása ellen olvasóink is érveltek, több sms-üzenet küldője viszont az új munkalehetőségekre hivatkozva a megnyitás mellé tette voksát. A körülményekre való tekintettel azonban - mint lapunkban is megírtuk, a város akkori jegyzője a működési engedélyhez szükséges szakhatósági hozzájárulást ifjúságvédelmi indokokkal megtagadta - a vállalkozó jelenleg már csak üzletnyitást tervez az egységben, ennek formáját még nem határozta meg pontosan (felmerült például, hogy legyen kávézó). Az eljárásban független szakhatóságnak kijelölt dunaújvárosi önkormányzat állásfoglalása születőben van, s mint Kovács Zsolt, a dunaújvárosi polgármesteri hivatal építéshatósági irodájának csoportvezetője érdeklődésünkre elmondta: a vizsgálatot hatvan nap alatt kell lefolytatniuk, utána állásfoglalásukat a két városi honlapon teszik közzé. A vélemény megszületéséhez azonban még mindig szükség van a fennmaradási engedélyre - most már üzletnyitáshoz. Ezen engedélyt viszont a felépítményt ugyan nem, de az alatta lévő földterületet tulajdonló fehérvári önkormányzat hozzájárulásával kaphatják csak meg. Amit, mint említettük, mindmáig nem kapott meg a bérlő. Ezen hiányosság miatt Dunaújvárosban elvileg el kell utasítani a kérelmét.

- Érthetetlen számomra, hogy miközben éppen egy éve kötöttük meg a bérleti szerződést a felépítmény tulajdonosával, az Alba Volánnal, ezt az egyetlen, utolsó hozzájárulást képtelenség beszerezni - mondja Tóth András hozzátéve: több mint hatvanmilliót invesztáltak a kialakításba és a megnyitásba - ezért és az elmaradt haszonért várhatóan a bérlő és az eredetileg kaszinót nyitni kívánó, osztrák tulajdonú cég is pert indít az önkormányzat ellen. A bérleti jogviszony kezdete után felvett és betanított körülbelül 30 dolgozót egy hónapja el kellett küldeniük, így a munkahelyteremtés lehetősége is elúszik - érvel tovább a bérlő.

Bár nagyjából már senki sem beszél arról, ténylegesen játékterem lesz-e a kb. 140 négyzetméteres helyiségben (de ennek lehetősége sincs véglegesen elvetve), az egyéb üzlet nyitása is aggályos: a szomszédos nagy várócsarnokbeli üzletekkel hasonló profilút a kikötések szerint nem nyithat a vállalkozó. Így ugyanis egy közeli kávézónak konkurrenciát jelentene.

Szabó Bakos György, a fehérvári építésigazgatási iroda vezetője érdeklődésünkre néhány napja úgy nyilatkozott, jelenleg még nem lehet megmondani, mikor lesz meg a tulajdonosi hozzájárulás, a kérdésben a polgármesternek kell döntenie. Az akvárium tehát továbbra is néptelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!