Székesfehérvár

2016.03.18. 09:38

Fekvőhely a beteg gyerek mellett - a fehérvári kórház is csatlakozott a civil kezdeményezéshez

Székesfehérvár - Kórházi éjszakák a beteg gyerek mellett – az a szülő, aki átélte, tudja, milyen nehéz. Ma Magyarországon 3600 kórházban ápolt gyerekből csak 800 mellett tud ott lenni a szülő. Ez pedig javarészt hely- és eszközhiánynak köszönhető, hiába törvény adta joga ez anyának, apának. A fehérvári kórház kísérleti jelleggel most csatlakozott egy új civil kezdeményezéshez, melynek köszönhetően fekhelyeket kaphatnak éjszakára az érintettek.

S. Töttő Rita

Az az anya, apa, aki töltött már bent éjszakát a kórházban a beteg gyerek fölött, mellett görnyedve, tudja, hogy a csigalassúsággal vánszorgó idő nem csak a szüntelen aggodalomnak köszönhető, de annak a kényelmetlen helyzetnek is, amely a szülő számára biztosított „fapados” elhelyezésnek köszönhető. Az az édesanya, édesapa, aki a kiságy mellett, egy széken ücsörögve tölti az egész éjszakát, már jó helyzetűnek számít, mert bizony vannak olyan kórházak az országban, ahol még erre sincs lehetőség. Ezen az áldatlan állapoton szeretett volna javítani a Székesfehérváron jégkorongozó Kovács Csaba felesége, Kovácsné Erendits Andrea, amikor egyszer csak két héttel ezelőtt egy közösségi oldalon olvasta egy sírógörcs határán álló anyuka panaszát.

- Írta az anyuka, hogy már három napja van bent éjjel s nappal a gyerekkel egy magyarországi kórházban, egy széken ül egész éjjel, de a szemét nem csukhatja be, mert azonnal rászólnak, hogy arra már nincs lehetőség – meséli Andrea, aki ezt olvasva, „hirtelen felindulásból” alapította meg az „Adományozz fekhelyet” csoportot, amely olyan sok követőre talált napok alatt, hogy szinte azonnal be kellett vonnia két segítőt is. Andreának nagyon sokat segít Puskás Kata Szidónia, a közösségi oldalas posztok kezelésében pedig Ágoston Judit áll mellettük. Andreának és jégkorongozó férjének azonban saját tapasztalata is van a kórházi éjszakákat illetően. Ikreik ugyanis koraszülött ellátásban részesültek születésükkor. – Én is, férjem is töltöttünk bent álmatlan éjszakákat a gyerekeknél. Az egyik babának légzési nehézségei voltak, s emlékszem, Csaba egész éjjel azt figyelte, lélegzik-e a gyerek – emlékezik vissza a nehézségekre Andrea.

A szülőnek a törvények szerint joga van a gyerek mellett lenni a kórházi kezelés ideje alatt, ám ennél részletesebb szabályozás erre vonatkozóan nincs. Így hát az, hogy melyik egészségügyi intézményben mit engednek meg, a helyi viszonyoktól, lehetőségektől és szokásjogtól függ. – Van egy bizonyos típusú matrac, ami szerintem kiválóan alkalmas arra, hogy a kórházi kiságyak mellett elférjen. Eredetileg tornamatrac, melynek a belseje keményített granulátum, ezen van a szivacs. Kipróbáltam, nagyon jó rajta aludni is, de ami a lényeg, kis helyen elfér, könnyű elpakolni – árulja el Andrea, aki társaival eddig már több mint ötven matracra gyűjtött pénzt. – Számos kórházat megkerestünk, s érdekes módon az első, amelyet felhívtunk, kategorikusan elzárkózott attól, hogy elfogadja tőlünk a matracokat. Pedig erre a kórházra érkezett a legtöbb panasz – mesél tapasztalatairól a kezdeményező, akinek egyébként a jégkorongozói kapcsolatok révén Ocskay Zsuzsanna segített, ő kötötte össze Andreát a székesfehérvári egészségügyi intézménnyel. Jó hír, hogy a fehérvári kórház elfogadott egy matracot, amely még ma, pénteken megérkezik hozzájuk. – A megállapodás szerint, ha beválik, akkor még húsz is mehet! – lelkendezik a jégkorongozó felesége. Aki egyébként leszögezi: a legtöbb kórházban nagyon segítőkészek az anyukákkal az orvosok, nővérek, az eszköz- és a helyhiány az, ami miatt a szülők számára az éjszakák nehezek. – Reméljük, ezzel a kezdeményezéssel enyhíthetünk a helyzetükön.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházba hamarosan megérkezik tehát az első matrac. Az összefogást Csernavölgyi István kórházigazgató is üdvözölte, a feol-hu-nak pedig elmondta: köszönik, hogy a kezdeményezők gondoltak rájuk. – Hamarosan beszámolhatunk az első tapasztalatokról is!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!