Székesfehérvár

2015.07.05. 18:29

Felszentelték az ellopott ikonokat Székesfehérváron

Székesfehérvár - A Szent Iván napi szentmisén a püspök szentelte újra a szerb ortodox templomot és a megkerült ikonokat.

J. Mező Éva

Püspöki szent liturgiával emlékeztek vasárnap a Rác utcai templom védőszentjére. Keresztelő Szent János születésének napja a szerb ortodox egyházközség legnagyobb ünnepe. Az egykori Rácvárosban először a 17. században épült templom fából, ágakból és sárból, ennek helyére építettek újat 1733-ban kőből és téglából. A régi templom patrónusa Szent Miklós volt, a mait Keresztelő Szent János (Iván) születésének emlékére szentelték.

A templomot és az ikonokat Lukijan püspök szentelte újra. A seregélyesi tolvajnál megtalált csodálatos ikonok jelenleg komoly védettséggel ellátott vitrinek mögött vannak
Fotó: Koppán Viktor

A hagyományok szerint a védőszent születésére emlékező szentmisére összejönnek a családok, így Fehérvárra várják az itt élő szerbek a rokonokat szerte az országból, de a határokon túlról is. A szentmisét ez alkalommal Lukijan Pantelics püspök tartotta, aki a szentmise végén újraszentelte a templomot és azt a 21 ikont, amit 2009 májusában loptak el a templom felbecsülhetetlen értékű 16-17. századi műkincsei közül.

Crkvena Slava - így nevezik a helyi egyházközség legnagyobb ünnepét, a templomi búcsút. Ez a neve ma is, pedig az előző évek megszokott templomkerti nyüzsgéséhez képest nagy volt a csend vasárnap délelőtt a templom környezetében. Ennek oka, hogy elmaradt a püspöki szentmisét követő hagyományos búcsú. Sándorovits László, a helyi Szerb Kisebbségi Önkormányzat vezetője, valamint a Székesfehérvári Szerb Ortodox Egyházközség elnöke ezt pénzhiánnyal indokolta, ami egyébként valamennyi szerb egyházközségben országos jelenség. Hiányoznak azok a pályázatok, amiből meg tudnák ezt rendezni, illetve őszre, a búcsú megtartásához már nekik nem kedvező időpontra vannak kiírva. Nem panaszkodunk azonban, addig nyújtózunk, amíg a takarónk ér felelte az elnök. Örülünk annak, hogy fiatalodik egyházközségünk. A szülők hitre és őseink nyelvére tanítják gyermekeiket, és erről tanúbizonyságot is adtak a gyermekek a szentmisén. Heten áldoztak, verset mondtak, felolvastak a Szentírásból. Évente 3-4 keresztelőnk van, míg háromévente egy temetésünk. Az egyházközségnek jelenleg 80 tagja van, míg a városban közel ötszázan vallják magukat szerb kisebbségnek.

A kis létszámú, de hagyományait őrző fehérvári szerb közösség megnyugodott, hogy ismét helyén láthatja értékes kincseit és a templomot is felszentelték. A felbecsülhetetlen értékű kegytárgyakat egy seregélyesi férfinél találták meg

A püspöki liturgiára azonban megtelt a nemrég Europa Nostra díjjal kitüntetett templom. A felbecsülhetetlen értékű ikon fal, arany kegytárgy mindenkit csodálatra késztet, és sajnos nem csak a hívőket. 2009 májusának egyik éjszakáján betörők jártak a templomban és pótolhatatlan műkincseket vittek magukkal. Szerencsére ezeket alig egy év leforgása alatt megtalálták egy seregélyesi férfinél a Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai és visszaadták a templomban. Mostanáig tartott, hogy Károlyi Gyöngyi művészrestaurátor helyrehozza a védett ikonokat. Ehhez a székesfehérvári önkormányzat egymillió forinttal járult hozzá. Az ikonok jelenleg komoly védettséggel ellátott vitrinek mögött vannak, ezt a 21 ikont, valamint a templomot szentelte újra Lukijan püspök Andrej és Pantelejmonszerzetesekkel a szentmise végén.

A kis létszámú, de hagyományait őrző fehérvári szerb közösség megnyugodott, hogy ismét helyén láthatja értékes kincseit és a templomot is felszentelték. A felbecsülhetetlen értékű kegytárgyakat egy seregélyesi férfinél találták meg

Ezt követte a templom zászlói alatt az a körmenet, ami során megszentelték a négy égtáj felé a templomot és Székesfehérvárt. A búcsú ugyan elmaradt, de a kalács és koljivó szentelés nem. Az asszonyok kis poharakban mérték a darált főtt búzából, aszalt gyümölcsből és mézből gyúrt rituális ételt, ami megújulás, a továbbélés, a születés szimbóluma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!