Székesfehérvár

2014.11.24. 17:10

Betlehem, műsorok, gyertyagyújtás: gazdag program a várakozáshoz

Székesfehérvár - Ebben az évben is közös programokkal készül a város és a székesfehérvári katolikus egyházmegye karácsonyra. Az előkészületekről Spányi Antal megyés püspök Cser-Palkovics András polgármesterrel közös sajtótájékoztatón beszélt.

J. Mező Éva

A következő négy hét gazdag programot kínál a város lakóinak. Tizedik alkalommal nyitja meg kapuit november 29-én, szombaton a püspöki palota kertjében az Adventi udvar, ahol a szervezők a hagyományos programok mellett meglepetésekkel is készülnek. Már építik az embermagasságú betlehemet, a fehérvári kézművesek sátrait. Idén is áll majd a karitász sátor, az ott árusított kézműves termékekből származó bevételt idén is jótékonysági célokra fordítják. Az adventi színpadon minden szombaton 16 órától az egyházmegye iskoláinak diákjai nyújtanak szellemi ajándékot. Ezt követik a megyés püspök adventi gondolatai, majd a gyertyagyújtás. A korábbi évek hagyománya szerint november 29-én Spányi Antal megáldja a családok adventi gyertyáit. Újdonság, hogy mind a négy vasárnap 16 órától mesemondással is várják a gyerekeket.

Igazi kuriózummal is készül a jubileumi alkalomra az egyházmegye, erről Smohay András, az Egyházmegyei Múzeum igazgatója szólt. - Fényüzenetek, karácsonyi jókívánságok jelennek meg a püspöki palota homlokzatán - tájékoztatott az igazgató. Első héten a bizalom, második héten a vigasztalás, harmadikon az öröm, negyediken a remény határozza meg a kivetett szövegek és képek tartalmát. Az utolsó gyertyagyújtást követően, december 21-én 18 és 22 óra között pedig karácsonyi jókívánságokat vetítenek a falakra, ezeket mostantól december 15-ig a szfvar.katolikus.hu/jokivansag weboldalon kérhetik azok, akik karácsonyi meglepetést szeretnének ezzel adni szeretteiknek, de a Fehérvártól távol lakók is üzenhetnek így itt élő barátaiknak, rokonaiknak.


A fenyőfa áll, az égősor a helyén, a belváros fényei is kigyúlnak hétvégén, az első vasárnapon
Fotó: Koppán Viktor

Fehérvár programsorozatát is úgy állítottuk össze, hogy ez az alkalom is közösséget kovácsoljon kezdte a város adventi programjainak ismertetését Cser-Palkovics András polgármester. A tavalyihoz hasonlóan két helyszínen - a Városház téren és a Magyar Király szálló előtt - , áll majd színpad, ahol neves előadók mellett fehérvári tehetséges fiatalok, illetve ismert művészeti csoportok is fellépnek. A fiatalok a polgármester facebook oldalán kérték ezeket a koncerteket. A mi ajándékunk az, hogy teljesítjük ezeket a kéréseket - mondta a polgármester.

Az adventi időszak minden napjára készülnek a szervezők programokkal: hétköznapokon óvodások és az iskolások hagyományos műsorát láthatjuk a Városház téri színpadon, a Városháza dísztermében december 12-én ad ünnepi hangversenyt a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar, 19-én pedig a Csitáry Művészeti Iskola diákjai.

Harmadik alkalommal rendezik meg a városban az Újszövetség Maratont a Vörösmarty Színházban. Még most is jelentkezhetnek mindazok, akik 5-10 percet szentelnek életükből arra, hogy felolvasnak a Könyvek Könyvéből, de várják a színházba azokat is, akiknek feltöltődést jelent, ha hallgatják a Biblia szavait. A felolvasás kezdési időpont: november 29., szombat 23 óra.

Karácsony valódi üzenetéről

"Ha hagyjuk, hogy elsodorjon a világ, akkor azt hisszük, ez az időszak a vásárlásról szól. Mindenki töri a fejét, mivel tudná megajándékozni szeretteit, de valójában fontos volna azt is tudnunk, miért akarjuk megajándékozni egymást. Advent idején Krisztus születésére várunk. Az efölötti túlcsorduló öröm az, ami betölti a szívünket, és keressük az alkalmat, hogy minél több embernek szerezzünk örömet. Sokkal nagyobb öröm adni, mint kapni, és látni a másik szívének, lelkének gyarapodását. Ha jól készülünk az ünnepre, akkor tudjuk ennek értelmét igazán értékelni" - mondta Spányi Antal megyés püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!