Székesfehérvár

2016.08.26. 11:56

Figyelem, szeptembertől új ösztöndíj lehetőség fehérvári fiataloknak!

Szeptembertől indul az Alba Regia Ösztöndíj, amelyre a helyben tanulók pályázhatnak. A középiskolások havi tízezer, a hallgatók havi húszezer forintot kaphatnak.

Házi Péter

A legutóbbi közgyűlésen született meg a döntés az Alba Regia Ösztöndíj elindításáról, amelynek  négy  fő célja van. Egyrészt a helyi felsőoktatásban tanulók számát szeretnék növelni, másrészt a helyi ipar által keresett szakmák tanulóinak számát is, harmadrészt pedig erősíteni kívánják a fiatalok Székesfehérvárhoz való kötődését.

Fontos cél a város humán és műszaki értelmiségi miliőjének erősítése is.A szakgimnáziumi tanulók közül félévenként tíz diák részesülhet az ösztöndíjból, szakközépiskolai tanulók közül ugyancsak tízen kaphatnak ilyen segítséget. Fontos kitétel, hogy azok a diákok kaphatnak ösztöndíjat, akik úgynevezett „keresett szakmát” tanulnak, mint amilyen például a CNC-gépkezelő, ipari gépész, elektronikai műszerész.

A felsőoktatásban tanuló hallgatók közül pedig a Corvinus Egyetem fehérvári képzésén vagy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán tanulók pályázhatnak, számukra havi húszezer forint az adható összeg.A közgyűlésen némi vita alakult ki arról, hogy ezek az összegek elegendő motivációt nyújtanak-e arra, hogy az iskola elvégzése után Fehérváron maradjanak a fiatalok. Horváth-Tancsa Ágnes szerint havi ötvenezer lenne a „kellő motiváció”.

Fotó: Házi Péter

Mészáros Attila alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a hallgatók jelentős része, 80 százaléka duális képzésben tanul, ami azt jelenti, hogy már fizetést is kapnak. A duális képzés maga ösztönzi a helyben maradást, hiszen nagyon sokan már az egyetem elvégzését követően vagy azt megelőzően állásajánlatot kapnak.

Visszatérve az ösztöndíj részleteire: a felsőoktatási hallgatók esetében kritérium a legalább 3,75-ös tanulmányi átlag és a 25 év alatti életkor. Az ösztöndíj munkacsoport  javaslata alapján minden év október 20-ig, illetve március 20-ig dönt a polgármester a díjazottak személyéről, a lehetőség már most szeptembertől elindul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!