Székesfehérvár

2014.11.01. 09:00

R. Kárpáti Péter a halálközeli élmények jelenségköréről

Székesfehérvár – Élet az élet után – villannak fel a betűk, rögvest rabul ejtve képzeletünket. Az alkotó Déri Jánosnak ajánlotta dokumentumfilm-sorozatát.

V. Varga József

Tabu? Szemérmes hallgatás? Elhallgatás? R. Kárpáti Péter kíváncsi ember. Kérdéseket tesz fel, melyekre még csak nem is sugallja a feleletet. Ki-ki keresse meg a maga válaszát.

A sötétség magába zár, a moziterem mennyezetén az apró fényforrások a végtelenség érzetét keltik. A dokumentumfilm elgondolkodtat, a narrátor kilép a képkockákból, és továbbvezet bennünket a megismerés útján. Tényeket tár elénk, sem ezoterikus, sem vallási, sem misztikus, sem más irányba nem akar vezetni.

A színész, rendező Élet az élet után címmel tartott a minap vetítéssel és beszélgetéssel egybekötött előadást a halálközeli élményekről a megyei művelődési központban.

A film forog tovább – mondta el egy kérdésre válaszolva. Nyolc rész elkészült már, melyből hat komplex, lezárt, látható, a hetedik és a nyolcadik epizód még formálódik. Megtudtuk tőle, hogy hazánkban elég kevés hiteles forrás érhető el e sokakat érdeklő és vitatott témakörben. Úgy gondolta, érdemes utánanézni és közzétenni a lehető legtöbb ismeretet a halálközeli élmények jelenségköréről.

R. Kárpáti Péter: Gondolat-észlelés, megváltozott idő és tér (Fotó: V. Varga József)

Raymond Avery Moody amerikai tudós és kutató, a filozófia és az orvostudomány doktora a múlt évszázad hetvenes éveinek elején korszakos felfedezésre jutott, ami nagyban átformálta a halállal és a túlvilág-felfogásokkal kapcsolatos modern szemléletet. Elsőképp a klinikai halálból visszatértek sokban egybevágó tapasztalatait összegezve megalkotta a halálközeli élmény (hké) fogalmát.

Ezerkilencszázhetvenötben kiadott nagy vihart kavart könyvével a szakmai és a laikus köztudatba is bekerült az a sokat vitatott feltevés, hogy az élet megszűnésével a tudat nem oltódik ki, sőt, soha nem látott módon észlelhetünk gondolatokat, megváltozott időt és teret.

Amint R. Kárpáti megosztotta hallgatóságával, Moody felsorolása több fázisra tagolta a jelenséget. Köztük: a testen kívüliség élménye, zuhanás egy fényes kijárat felé, feloldódás a szeretettel teli fényben, fénylény, életfilm, az elhunyt elér egy határt, valami visszahúzza a lelket a testbe.

A filmsorozatban a többiek között megszólal Bárdos György neurobiológus, Benkő László zenész, Jókai Anna író, Molnár Piroska színművész, Paulinyi Tamás író, pszi-kutató, Réz András esztéta, Szűcs Ferenc teológus, Vágó István, a szkeptikusok „atyamestere”, Vekerdy Tamás pszichológus és persze az átélők.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!