Székesfehérvár

2016.08.07. 20:30

Fotókat gyűjtenek a Téráztatóról

A Csónakázó-tó rehabilitációjával régi-új szobrot kap Székesfehérvár. Köztudott: az elmúlt években széthordták, tönkretették a Bartók téri Deák-kutat, Haraszty István különleges, játékos, mobilszobrát - amit hajdanán Deák Dénes műgyűjtő adományozott a városnak. Ám - ahogy korábban már beszámoltunk róla -, a Téráztató című szobor históriájának ezzel - szerencsére - , nincs vége!

Gábor Gina

A fehérvári közgyűlés ugyanis biztosítja a szobor helyreállításának és áthelyezésének költségeit, a Városgondnokság keretéből, illetve a Csónakázó-tó rehabilitációjára kapott állami támogatásból - tekintve, hogy a mű a tavon kialakított kis szigetre kerül. Persze, szükség van ehhez két rokonszenves fiatalember lelkesedésére, munkájára is. Mivel a szobrot szétlopták, alkotója, Haraszty István pedig hajdanán nem készített részletes tervet, a rekonstrukció kissé nehézkes. Haraszty sok mindent a helyszínen, menet közben alakított ki, amikor a csörömpölve vizet köpő, világító, jópofa művet a téren felépítette, üzembe helyezte. Így aztán nem pusztán arról van szó, hogy sok elemet újra le kell gyártani, hanem arról is: a mobil rekonstrukciójánál ki kell küszöbölni azokat a problémákat, amelyek az elmúlt években olykor megnehezítették a karbantartását is.

Ezt a felvételt a Haraszty-családtól kapták a fiatal kutatók

A két fiatalember, aki igen elkötelezetten és lelkesen dolgozik a szobor újraalkotásáért: Zákányi Péter egyetemi hallgató - művészettörténésznek készül - , és Gyulai András, mechatronikai mérnök. Mindketten kicsi gyerekek voltak még 1993-ban, a szobor avatásakor. Nincsenek élményeik a korszakról, a rendszerváltás utáni esztendőkről - csak azt tudják, a felszabadult, pezsgő légkörű időszak emblematikus műveként tartja számon a művészettörténet Haraszty ötletes mobilját. A mű azt a korszakot idézi, amikor nem csak 19. századi mintákat követő, a konzervatív közízlést tükröző köztéri emlékművek készültek, hanem efféle játékos szobrok is. Ráadásul az alkotás avatása az évtizedeken át tűrt, de inkább tiltott kategóriába sorolt Haraszty István (és művészete) rehabilitációja is volt.

Zákányi Péter, aki középiskolás kora óta kutatja a szobor históriáját, összefogott hát Gyulai Andrással, az ifjú mérnökkel, hogy segítsék a szobor újraalkotását. Közben persze, az elemek, megoldások rekonstrukciójával kapcsolatosan konzultálnak a kinetikus szobrászat legjelesebb hazai képviselőjével, Haraszty Istvánnal is.

- A szobor új váza már elkészült a régi váz alapján - méghozzá olyan saválló acélból, ami nem rozsdásodik: a munka felügyelete a Városgondnoksághoz tartozik - mondja Zákányi Péter, aki egy ideig ösztöndíjasként Berlinben tanult, de Gyulai Andrással skype-on folyamatosan konzultáltak. A fiatal mérnök - aki érdekes kihívásnak tekinti ezt a munkát - a szobormaradvány leszerelése után pontos méréseket végzett, ennek alapján, no meg a dokumentumokra, fotókra támaszkodva 3D-s modellt készített, ami a kiviteli tervek alapja lehet. Ám még több részlet tisztázásra vár. Zákányi Péter hozzáteszi: a játékos elemeket vörösrézből, a vázra szerelt vörösréz zártszelvényekből alakította ki a művész, szeretnék, ha ugyanebből az anyagból alakítanák ki a rekonstruált művet.

Zákányi Péter nagyon lelkes

Közben kezd formálódni a szobornak helyet adó sziget, amihez egy kis híd vezet. Ha a tavon csónakázni lehet, a vízről is izgalmas látványt nyújt a derűt sugárzó mobilszobor. Az alkotás az új helyen is betöltheti azt a funkciót, amit Deák Dénes szánt neki: találkozóhely lehet.

- A rekonstrukcióban sokat segíthetnek a fotók és videók - mondja Zákányi Péter, és hozzáteszi: fokról fokra megvizsgálnak minden egyes elemet, leírják annak működését. Olykor azonban nem rajzolódik ki vagy éppen takarásban marad egy-egy fontos részlet. Ezért Zákányi Péter olvasóink segítségét kéri:

- Örülnénk, ha azok, akiknek a családi fotóik, videóik között akad olyan felvétel, amelyen a szobor látható, eljuttatnák hozzánk ezeket a dokumentumokat. Mi a képekről, videókról másolatot készítenénk - és ezeket tanulmányozva könnyebben elvégezhetnénk a rekonstrukciót.

A városi képtárban szívesen fogadják a felvételeket, de Zákányi Péter annak is örül, ha valaki e-mail-ben juttatja el emlékeit neki: [email protected]

Ki tudja, talán éppen így tárul fel egy-egy apró, de fontos részlet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!