Székesfehérvár

2015.10.15. 16:06

Graffitihodállyá vált a Fekete Sas

Székesfehérvár - Szerdán délután mintegy harmincan gyűltek össze az egykori Fekete Sas Szálló előtt, hogy bejárják a mára igen leromlott, jobb sorsra érdemes épületet. A megmentésére a közelmúltban egyesület alakult, ám a ház jövője még nem tisztázott.

Kocsis Noémi

Volt már huszonnégy szobás fogadó, az urbánus legenda szerint forradalmi helyi Pilvax (itt olvasták fel 1848. március 15-én a Nemzeti dalt és a 12 pontot), tiszti lakás, vendéglátóipari egység, MHSZ-irodaház és alkalmi karácsonyi vásártér. Most üres, szél járta, beázó hodály a történelmi belvárosban és az önkormányzat tulajdonában, hasznosítására az elmúlt években több elképzelés született, de sorsára egyelőre nem került megnyugtató pont. Teljes felújítása hatalmas összeget emésztene fel, ráadásul nem rendelkezik parkolóhelyekkel, így több funkció - pl. közhivatal - eleve kiesik, bár a szerdai bejáráson Lantay Attila városi főépítész elmondta, a város egyes intézményeit szeretnék elhelyezni az épületben. A köztudatban úgy él, mint egykori beszálló vendéglő, de tekintettel rá, hogy a parkolás nem megoldott, viszont a közelben van szálloda, ráadásul a Fekete Sas épülete ma már nem tudná kiszolgálni a mai igényeket, nem lenne megtérülő hotellé, vagy panzióvá visszaalakítani.

A levert vakolattal, hulladékkal teli szinteket, folyosókat és lépcsőfeljárókat manapság ilyen állapotban láthatjuk:

Az épületbe - melynek szomszédságában több felújítatlan ingatlan is van) a közelmúltban unatkozó graffitisek szabadultak be:

Esős időben hangosan zuhog odabent is, az ablakkereteket, a még meglévő faszerkezetet csak az imádság tartja egyben, az üvegeket rég összetörték a valamikor Fehérvár első mozgóképszínházának is otthont adó épületben:

A burkolatok sincsenek jobb állapotban, az egykori hotelszobákban, később irodákban még a régi tipusú parkettával találkozunk, ha éppen nem kidöntött ajtókon kell lépkednünk:

És mindezek ellenére még most is vannak látványos terek és bájos részletek az egykor patinás épületben, amelynek mai, klasszicista formája az 1820-as évekből való:

Az épület megmentésére egy társaság (egyesület) és egy Fekete Sas Mentorház nevű kezdeményezés is létrejött. A társaságot Németországból életre hívó Fontana Eszter édesapja révén jól ismeri a ház történetét. Az egyesület célja az egykori szálló történetének feldolgozása és az épület megmentése, leginkább kulturális közösségi térként és egyéni, tehetséges művészek alkotóhelyeként képzelik el, de hogy ez megvalósuljon, még sok időbe és sok munkába - és persze nem kevés pénzbe - kerül majd. Mentorprogramjuk mindenesetre már elindult, tanulmányok és előadások jelölik ki az útjuk elejét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!