Székesfehérvár

2015.04.18. 17:09

Gyöngyös nap Székesfehérváron

Székesfehérvár - A modern gyöngynek helye van a mai nők életében - bizonyosodott be a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szombati gyöngyös napján.

S. Töttő Rita

A tavalyi gyöngyös nap sikerén felbuzdulva idén is megrendezte a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a gyöngyfűzéssel, ékszerbemutatóval egybekötött napját, amelyre most is sok fiatal és idős hölgy volt kíváncsi.

Fotó: Molnár Artúr

– Érdekes módon régen a gyöngyös ékszereket az asszonyok nem a nyakukban vagy a kezükön hordták, hanem a fejükön – meséli Szenczi Jánosné Zsuzsa, az egyesület elnöke, mutatva közben saját ékszerét a nyakán, melyet nem csak erre az alkalomra vesz fel, hanem akkor is, ha más fontos eseményre megy. Gardróbja egyik legszebb darabját Jagasicsné Gábor Ildikó gyöngyfűzéses technikával készítette, s még az avatatlan szem is látja rajta: nem tucattermék. A művészi munkával, minőségi anyagból készült kiegészítőknek ma is helyük van a világban, illetve a hölgyeken. S épp ez az, ami a modern gyöngy ékszerek létjogosultságát is adja. Ezekről tartott előadást Domak Erzsébet a gyöngyös napon.

Szebbnél szebb gyöngy ékszereket, kiegészítőket készítettek a szombati gyöngyös napra. Fotó: Molnár Artúr

– Én például japán üveggyöngyökkel dolgozom, amelyek lézertechnikával készültek, éppen ezért tökéletesen egyformák – meséli Erzsébet, aki elárulja azt is, hogy ezt akkor köszöni meg az alkotó, amikor fűzi a gyöngyöket és művelet hiba nélkül teljesíthető, épp a gyöngyök tökéletes alakja miatt. A látványos, divatos gyöngy ékszerek ma is nagyon népszerűek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!