Székesfehérvár

2016.09.30. 19:35

Ne legyen áldozat! - Egyszerű, hatékony önvédelmi trükkök

Székesfehérvár - Ha bizonyos pontokat erősen megnyomunk a ránk támadó testén, rögtön enged a szorításból. Az önvédelmi óra a bennünk rejlő ösztönökre épít.

Buthy Lilla

Rimai László Péter karate edző, szakmai vezető és csapata a bennünk levő természetes testi reakciókat alapul véve és felhasználva egyszerűen elsajátítható alapmozdulatokat tanít. Szituációs gyakorlatokon keresztül sajátítják el a tanfolyam résztvevői a leghasznosabb fogásokat.

Szegedi Mónika és lánya gyakorlás közben. Szerintük fontos, hogy ha szükség van rá, élesben is előjöjjenek ezek a reflexek Fotó: Koppán Viktor

- Ösztönös mozgás, amikor védekezni próbálunk: az, amikor bepislogunk, mikor valami közelít az arcunkhoz, ha összehúzzuk magunkat, vagy felhúzzuk a két kezünket. Ezekre a reakciókra lehet építkezni, ezeket kell kihasználni, ha helyzet van - mondta az egyórás foglalkozás után a karate edző, aki most nem feketeöveseket kíván kiképezni. - Minden emberben ott van az önvédelmi reflex, ezeket kell átalakítani. A cél az, hogy ki tudjunk szabadulni a támadási tengelyből - tette hozzá.

Ezeken az órákon megmutatják, nem feltétlenül elveszett helyzet a defenzív pozíció, bár nyilván az agresszív támadó lépéselőnyben és sokszor erőfölényben is van. Senki nem ketrecharcos, de ha fejlesztjük ezeket a reflexeket, akkor élhetünk a meglepetés erejével. Ezt a koncepciót, és az emberi test legsebezhetőbb pontjait célozták meg az edzők az önvédelmi órákon. A karate edző szerint két-három hónap alatt is meg lehet tanulni a legalapvetőbb trükköket, mozdulatokat, melyeket, ha alaposan begyakorlunk, automatizmusokká válnak, és ha, helyzet van, alkalmazni tudjuk. Nyomás, rúgás, karmolás, minden belefér.

- Nem ért még negatív tapasztalat, inkább a mozgás és a kíváncsiság miatt jöttem. De a huszonegy éves lányomnak már most annyira megtetszett az egész, hogy beiratkozott karatéra is - mondta kérdésünkre az egyik résztvevő, Szegedi Mónika óvónő.

Az első körben december közepéig tartó ingyenes önvédelmi alapképzéseket minden hétfőn és szerdán este 18 óra és 19 óra között tartják az István Király Általános Iskola tornatermében.

Címkék#önvédelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!