Székesfehérvár

2014.06.04. 16:10

Itt is, ott is megújult a virágóra

Megszerették és megtartják a németek azt a virágórát, amit eredetileg a tartományi virágkiállítás idejére állított fel Székesfehérvár Schwäbisch Gmündben.

J. Mező Éva

Schwäbisch Gmünd tartományi virágkiállításának máris legnépszerűbb látványossága lett az a virágóra, amely a székesfehérvárinak pontos mása. Városunk bemutatkozása Németországban az olasz és amerikai testvérvárosok, valamint a német tartomány kertészeinek remekei mellett tehát telitalálatnak tűnik. Az áprilisi megnyitó óta turisták százai fotózzák, egyértelműen látható, hogy a sok különleges virágkompozíció közül a látogatók a kedvencükké fogadták.

Schwäbisch Gmündből az elmúlt hét végén érkezett haza az a csoport, amely a németek körében is kuriózumnak számító virágórát megújította. Az áprilisi átadó előtt a májusi fagyoktól tartva a Városgondnokság kertészei árvácskákkal ültették be a számlapot, amit most a városi főkertész, Spanyárné Halász Szilvia javaslatára a fehérvárinak pontos mintájára sziromszerű kialakításban Begónia és egyéb „szőnyegnövények” váltottak fel. A csoporttal utazott Kovács Jenő órásmester is, aki a fehérvári virágóra mellett a német szerkezetnek is a megalkotója. Az ő feladata volt a virágszámlapon a számok kimérése, illetve a kertészeti munkák után az óraszerkezet újbóli beállítása.

A német testvérvárosba többen is kiutaztak a fehérvári városgondnokság szakemberei közül. Képünkön Stadler János és Fekécs Attila szorgoskodnak a hasonmás virágóra kialakításán (Fotó: Kovács Jenő)

A virágóra rendkívül kedvező fogadtatása után Schwäbisch Gmünd vezetői úgy döntöttek, hogy a virágkiállítás zárása, vagyis október 12 után is megtartják - ahogy ők nevezték - a székesfehérvári virágüdvözletet, de áthelyezve a város szívébe, a város központi parkjába, egy kastély épülete elé.

A német virágóra mellett a székesfehérvári is megújult, amely immár 53 éve szimbolikus turistalátványossága városunknak. Kovács Jenő elmondta, hogy egy korszerű GPS vezérlésű óraművet épített be, amely véd többek között az önkényes óraátállítóktól. A Frankfurtból érkező jelek utánállítják a mutatókat, ha valakinek a mutatók elcsavargatasához lenne kedve. Kovács Jenő 36 éve nap mint nap ellenőrzi az órát, és beállítja azt a pontos idő szerint. Az éjszakai átállításokra sajnos igen gyakran van példa. Kevesebb a vandál rongálásra, bár éppen az elmúlt héten taposta bele valaki a mutatókat a virágok közé, korábban átgyalogoltak rajta. A megóvás érdekében vetődött fel a kérdés, hogy a közeljövőben bekamerázzák a területet, hogy az éjszakai rongálókat később megtalálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!