Székesfehérvár

2015.09.04. 16:19

Ízek, színek, illatok

Székesfehérvár - Barnák, szürkék, feketék és vörösek. Három-három példány. Békésen fekszenek ideiglenes óljukban-ketrecükben a téren.

Szabó Zoltán

A maguk módján szépek, különösen a szőke, a göndörszőrű megkapó. Mangalicák, hivatalos fajtájuk, eredetük, származásuk kis táblán olvasható. Néhány méterrel odébb az látható és orral is érzékelhető, hogy mi készül belőlük . Mert ismét megrendezték a fehérvári mangalica fesztivált, méghozzá már a negyediket. A helyszín ezúttal is a Piac tér, az Alba Plaza előtti terület, ahol ízek, színek, illatok bódítják az embert.

A kabai (Hajdú-Bihar megye) őstermelő, Kövér Zoltán standján az ennivaló kolbászok, sonkák mellett vaskos szalonna is csábítja a tekintetet. Felirat hirdeti: ismert származású mangalica termékekből. S így van ez a többi finom malacságot kínálóval is. Kinél a hurka, kolbász, kinél a sonka köti le a figyelmemet, és szabadítja fel a gyomorsavat. Merthogy ebéd előtt vagyunk a fotós kollégával, és ilyenkor nem szerencsés efféle kísértésnek kitenni magunkat. Ám a helyzet csak fokozódik, amikor megpillantjuk a sajtokat, és kicsit meg is kóstoljuk őket. Például az erdélyi Székelyszentlélekről érkezett Imre Pál kecske- és tehénsajtjait. Van köztük kakukkfüves, bazsalikomos, és ott díszeleg a telemea, a sós lében érlelt ősi sajtfajta.

Újabb felirat: Mézet egyen, ne gyógyszert vegyen! Az egészséges finomságból is számos fajtát láthatunk, és megcsodálhatjuk a méhviaszból formált helyes kis gyertyákat. Árulnak persze mást is, nem csak ennivalót, húst, lekvárt, szörpöt, fűszereket.A széki, Kolozsvár mellett élő Csorba Zsuzsa szép szőtteseit, varrottasait hozta el, és megvárja a lecsófesztivált is.

A Mangalica fesztivál ma és holnap 9-től 22 óráig várja a látogatókat. Az árusítás mellett színpadi produkciókkal is készülnek a szervezők, a fesztivál hangulatához illő produkciókkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!