Székesfehérvár

2009.02.03. 03:29

Kártyás villanyóra, védendő ügyfeleknek

<b>Székesfehérvár</b> - Egy pályázat keretében kialakított konstrukcióval segítik azokat a fogyasztókat, akik - a rászorultság szigorú ellenőrzése után - védendő ügyfelekké válnak.

Kovalcsik Katalin

Tegnap a Hosszúsétatér 64. szám alatt lakó egyik családnak felszerelte a szolgáltató a kártyás órát. Magyar Jánostól, a Székesfehérvár Kistérségi Szociális Alapszolgáltató Központ adósságkezelő csoportjának munkatársától megtudtuk, hogy a város már a 2006-ban kiírt, a szociális és munkaügyi minisztériumi pályázaton is indult és nyert, így jutott tizenkét család a kártyás mérőórához, amely egyáltalán nem fortélyos szerkezet. A lényege, hogy a fogyasztó befizet egy összeget, kap egy 20 számból álló kódot, azt beüti az órába, megkezdődik a szolgáltatás, és amíg kitart az összeg, addig nincs gondja a villamos energiára. Ha lefogy a kártyán lévő összeg, nincs kikapcsolási, szerelési díj, az ügyfél bemegy a szolgáltatóhoz és ismét feltöltheti a kártyáját.

Van lehetőségük az önkormányzatoknak is segítséget nyújtani, azaz befizetni a kártyára.

- A védendő ügyfél státuszt azonban meg kell szerezni, annak jogosságát jogszabályok írják elő - folytatta Magyar János.

- A tegnap bekapcsolt család már a kilakoltatás határán volt, így próbáltunk segíteni nekik. A jövőben is figyelemmel kísérjük sorsukat. Csak egy érdekesség, egy tanulságos történet a 2006-os pályázatról. Az egyik védendő ügyfél elmondta, nevelési célzattal gyertyákat vásárolt, néha azok szolgáltatták a fényt a családi vacsorákon. Így próbálta - kicsit humorosan - takarékosságra szoktatni családjának tagjait.

Az utcán lévő szekrény állapota igen érdekes, ajtaját már letörték, és a szakember azt is megállapította, hogy van átkötés egyik fogyasztótól a másikhoz. Könnyen lehet, hogy megegyeztek, és illegálisan veszik a másiktól a villamos energiát. A szekrényben jól látható, hogy három-négy családnál már az órát is leszerelték.

- Ők csak úgy kerülhetnek vissza a programba, ha ismét megveszik az órát, kifizetik annak költségeit, majd bizonyítják, hogy a védendő ügyfél kategóriába tartoznak. Akkor náluk is fel lehet szerelni a kártyás órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!