Székesfehérvár

2014.09.02. 11:21

Katasztrófavédelmi nap az István Király Általános Iskolában

Idén is megrendezték a katasztrófavédelmi napot a Székesfehérvári István Király Általános Iskolában. A Fejér Megyei katasztrófavédelmi Igazgatósággal több évre visszanyúló jó kapcsolat eredményeként a rendezvényt szeptember 2-án tartották az iskola épületében.

A különböző elméleti és gyakorlati feladatokat négy állomáson kellett teljesítenie az intézmény 350 tanulójának. A kisebb és nagyobb diákoknak a tanárok, valamint a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi szakemberei segítettek.

Az első állomást a tornateremben rendezték be és „Menekülés veszélyből” elnevezést kapta. Számos tornaelemből felépített akadálypályát kellett leküzdeni. A következő helyszínen természeti eredetű katasztrófákról lehetett ismereteket szerezni kérdezz-felelek formában, valamint háromdimenziós kockakirakó is színesítette a gyakorlatok sorát. A harmadik állomáson a háztartásban előforduló veszélyhelyzetek kerültek előtérbe. Többek között a vegyszerek okozta ártalmakról és a tűzveszélyt jelentő eszközökről, az öngyújtóról, gyufáról és gyertyáról kaptak információkat a tanulók. Ennek az állomásnak az ismeretanyagába integrálták a szervezők a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés témakörét is. Az utolsó helyszínen az elsősegélynyújtás alapjaival lehetett megismerkedni, valamint egy letakart gázálarcban kellett tájékozódni a gyerekeknek egy labirintusban, a társuk navigációja alapján.

Az oktatási intézményekben minden hasonló rendezvénynek jelentős pozitív hozadéka van, különösen, ha rendszeresen, visszatérő jelleggel kerülnek megrendezésre. A gyerekek nagyon fogékonyak az új ismeretekre, és nagy kedvvel vesznek részt a játékos szituációkban. Több tanár is arról számolt be, hogy visszahallják a szülőktől a különböző katasztrófa- és tűzvédelmi információkat, amelyeket a gyermekeik vittek haza. Ennek alapján elmondható, hogy szükség esetén az egész család kamatoztatni tudja az alapvető biztonságot szolgáló szabályokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!