Székesfehérvár

2016.01.24. 18:13

Kell nagyot álmodni!

Székesfehérvár - A Honvédség és Társadalom Baráti Kör, illetve a Katonai Emlékpark Pákozd vezetői bátrak. Mert mertek nagyot álmodni!

Silye Sándor

Karsai Béla, a HTBK elnöke a napokban beszélt arról, hogy a szervezet részére felajánlottak 302 négyzetméternyi anyagot, amely a második világháború történéseit mutatja be. A KEMPP még nem tudja elhelyezni ezt, sok feltételt kell megteremteni a bemutatásához, múzeum bővítésre lenne hozzá szükség. A KEMPP Nemzeti Emlékhely, ezért nem képződhet itt építészeti rendszertelenség, olyat kell alkotni, ami méltó a terület szelleméhez. Az 1848-ban kivégzettek, az I. és a II. világháború, az 1956-os forradalom emlékhelye olyan épületet kíván, ami minderre alkalmas. Lennének nyári koncertek, olyan előadások, amely a fiatalok indentitástudatát erősíti, és könyvtár is kiegészítené a monumentális kiállító helyet.

- Olyan épületről álmodunk, ami nemcsak a benne elhelyezett anyagok miatt érdekes, hanem építészetileg is kíváncsivá tesz. Szeretnénk, ha a fiatalok és a kirándulók mellett a családok számára is vonzó lenne a KEMPP, és jobban megismehetnék itt a történelmünket. Nagy feladat lesz eme álom tárgyiasult formává alakítása Fehérvár és a megye építészeinek. Jó példa erre a szomszédos Doni kápolna, vagy messzebről a bilbaói Guggenheim múzeum.

Karsai Béla, a tetterős elnök
Fotó: Molnár Artúr


Az álom nagy, össze kell, hogy fogjon az építészszakma, Székesfehérvár, Pákozd, a minisztériumok - szinte az egész ország. Húsz éve Pákozdon az emlékművet le akarták rombolni, de egy maroknyi csapat, élén Gyuricza Bélával elindította az emlékparkot. Most itt az új, felemelő, energiákat mozgósító cél.

- A szép tervhez nagy összefogással a költségek is előteremthetők. Közös gondolkodást, tervezést, munkát igényel mindez, de megéri! - vélte Karsai Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!