Székesfehérvár

2015.03.30. 20:04

Egyre több kerékpáros jár szabályosan kivilágítva

Székesfehérvár - Egyre több biciklis jár szabályosan kivilágítva - derült ki az országos bringalámpa-számlálás fehérvári akcióján.

feol.hu

A Critical Mass mozgalom és a Magyar Kerékpárosklub 2011 óta rendezi meg évente kétszer az országos lámpaszámlálást. Minden alkalommal egységes metodika szerint, az óraátállítás előtti csütörtök este héttől kezdve húsz percen át számlálják önkéntesek a kiválasztott ponton áthaladó kerékpárosokat és regisztrálják kivilágítottságukat - tájékoztatott Pásztor László tisztiorvos, a Magyar Kerékpárosklub nemrég megalakult székesfehérvári területi szervezetének képviselője.

Minden kenyérgőzzel hajtott járművet várnak a Critical Mass Kerékpáros pikniken, mondta Pásztor doktor (szemből, sisakban)
Fotó: Koppán Viktor

Székesfehérváron korábban nem volt hasonló felmérés, de a szervezet önkéntesei ezúttal kiálltak a város legforgalmasabb pontjaira, és szorgalmasan húzták a strigulákat. 15 helyszínen összesen 234 biciklis haladt el előttük, és közülük 123, azaz a felénél több szabályosan ki volt világítva. Láttak még 22 csak elöl, 23 csak hátul kivilágított kerékpárt, és sajnos 66 teljes sötétségbe burkolózottat is (ahogy a bringások maguk között nevezik: nindzsát ).

A számlálás egyik nem várt eredménye, hogy az Országalmánál, ahol tilos a kerékpározás, az esti mérés húsz perce alatt mindössze három ember haladt át járműjével szabályosan, azaz tolva, míg 17-en hajtva. A bringások szerint már ez az egy adat is azt mutatja, hogy életszerűtlen, rossz szabály megtiltani a kerékpárral történő keresztirányú forgalmat a Várkörút és a Palotai út között.

A kerékpárral közlekedő embereket várja április 19-én a Critical Mass Székesfehérvár Kerékpáros piknik a Halesz-parkba déltől, sok-sok jó programmal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!