Székesfehérvár

2016.09.09. 09:06

Két évtizede füstölögnek a pipások és szivarosok

Húsz éve alakult meg a fehérvári Alba Pipaklub. A masszív létszámú tagságot sem a törvényi szigorítások, sem a sorozatos áremelkedések nem tántorították el a pipázás szenvedélyétől.

Kocsis Noémi

Félreértés ne essék, nem egy károsnak mondott-tartott szenvedélyt, a dohány élvezetét szeretnék propagálni itt. Sokkal inkább egy közös időtöltés mellett minden kedvezőtlen változás mellett ki- és összetartó csapatról írnék. Az Alba Pipaklubot Kiss Zsolt hívta életre, aki az alapítás előtti években már kereskedőként foglalkozott a pipázáshoz szükséges eszközökkel a városban. 1996. december 1-jén hat fővel meg is alakult a klub.

- Akkoriban persze még mindenhol lehetett dohányozni, cigarettázni, pipázni, nem voltak korlátozások – eleveníti fel a szép és nyugodt hőskort Kiss Zsolt, aki természetesen maga is nagy pipás.

Kiss Zsolt a kedvenc pipáival  (Fotó: Alba Pipaklub)

- Négy-öt év után kicsit lanyhult a klubélet, de felélesztettük, kibővítettük a szivarozókkal. Minden hónap első vasárnapja a pipásoké, a második a szivarosoké volt az egyik belvárosi sörözőben, ez ment éveken át. 1998-ban még lassúsági pipaszívóversenyt is rendeztünk, a nemzetközi versenyszabályoknak megfelelően. Ezt egyébként azóta is minden évben megrendezzük. Majd 2013-ban jött a törvényi szigorítás, egyre jobban kiszorult a klub mindenhonnan, ráadásul a városban nincs is fedett terasz, így a téli klubélet nem egyszerű. De nem adtuk fel, azóta tavasztól-őszig egymásnál, az udvaron hódolunk a pipázásnak, télen pedig szivaros klubhelyiségekben tartjuk az összejöveteleket. Jelenleg nyolcan vagyunk, hét férfi, akik közül hárman szivaroznak is. És büszkék vagyunk rá, hogy van egy szivarozó hölgytagunk is.

A nagy pipásokat az árváltozás sem tántorítja el, mondja az alapító-ötletgazda, az időhiány azonban őket is kifüstöli. Egy pipát elszívni legkevesebb egy-másfél óra ugyanis. E hétvégén ünneplik a 20. évfordulót induló helyükön, a Szárcsa csárdában, az alkalomra berendezett kis pipakiállítással, és közös pöfékeléssel a teraszon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!