Székesfehérvár

2014.12.06. 09:35

Kétszáz kilométeren át gurították a rönköt

Székesfehérvár - Felavatták a Sopronból érkezett rönköt az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében, amit a Ha Fehérvár hív, mi itt leszünk! című szakestély követett a GEO Kollégiumában.

Buthy Lilla

Szeptember 14-én indult a soproni Alma Mater fő épülete elől, és szeptember 20-án délután érkezett meg Fehérvárra, a Pirosalma utcába a hagyományőrző hallgatók által gurított farönk. Pénteken ünnepélyes keretek között, a hagyományőrző szakestély előtt avatták fel a méltó helyre került, gyönyörűen megfaragott rönköt. Az ajándékot a GEO átvette és megőrzi, örökké úgy áll majd a helyén, mintha oda teremtették volna. Ez ma már hagyománynak számít a selmeci tradíciókat őrző egyetemek között.

A Geoinformatikai Kar 1972 óta volt a Nyugat-magyarországi Egyetem része, mára ez a kötelék elszakadt, de ez csak a szervezeti felépítést érintette. Az értékek, a tradíció nem szakadt meg, hiszen a diákok és oktatóik a mai napig őrzik és művelik azokat.

Pándi Attila a „vivők" szószólójaként elmondta, az úton sok felejthetetlen történet született. Fotó: Koppán Viktor

Az avatáson beszédet mondott az egyik faragó-gurító diák, Pándi Attila alias Fesztivál. Elmondta, már 2009-ben részt vett a dunaújvárosi rönktoláson, és örül, hogy most még egy ilyen részese lehet, annak viszont kevésbé, hogy ez azt jelenti, azóta sem lett meg a diplomája. A fáról annyit mondott, hogy egy soproni fa volt, és ők még látták a „helyén", élőben is. A 2014-es feliratot pedig ő maga faragta. A forgalmat nem akadályoztathatták, ezért nem főúton, hanem a Bakonyban, hegyen-völgyön át tették meg a távota rönköt gurítva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!