Székesfehérvár

2014.03.11. 15:10

Ki kapja el a Fiskális úton fosztogató rókát?

Székesfehérvár – Fiskális úti olvasónk nyolc csirkéjét hagyta helyben egy róka, ám úgy tűnik, senki nem „illetékes” a befogás ügyében.

Házi Péter

– Fényes nappal, dél körül jöhetett be a róka a kertünkbe, átmászott a tyúkól kerítésén és hét-nyolc csirkét tépett szét – idézi fel a néhány nappal ezelőtti történéseket Kiss Pálné, aki két dolgot furcsáll: azt, hogy fényes nappal jött garázdálkodni a róka, másrészt, hogy nem egy-két csirkét vitt el-evett meg, hanem többet is megtépett. Lehet, hogy veszett volt? – tette fel a kérdést. Negyven éve laknak férjével a Fiskális úton, de róka még soha nem garázdálkodott náluk. Kihez lehet ilyenkor fordulni, ki az „illetékes”, hogy csapdákat tegyen ki? – kérdezte olvasónk, aki számos helyre telefonált, de úgy érzi, hiába, hoppon maradt. Pedig, mint mondta, másnap a szomszédban is látták az állatot, akkor sikerült elhajtani. De ki tudja, mikor jön vissza?
Székesfehérvár területe két vadásztársasághoz tartozik, ám, mint Lukács Lajos, az Alba Regia Vadásztársaság vadásza kifejti, lakott területen nyilvánvalóan nem lőhetnek, hiszen egy eltévedő, gellert kapó golyó, sörét akár életveszélyes sérülést is okozhatna.

A vadásztársaságnak vannak ugyan vadbefogó csapdáik, ám ezek tekintélyes méretűek és súlyúak, amelyeket a vadászterületeken használnak, ezeket nem lehetséges kihelyezni lakott területen: Ki felelne azért, ha egy kutya, neadjisten egy kisebb gyermek belemászik és esetleg megsérül? Lukács Lajos szerint a legkézenfekvőbb megoldás egy kereskedelemben is kapható kisebb csapda kihelyezése a kertben. Ezt persze az érintett kerttulajdonosnak kell megoldania. A vadász mindenkit megnyugtat: a rókákat két évtizeddel ezelőtt elkezdték vakcinázni, így kimondható, hogy megyénkben gyakorlatilag egy évtizede nem találkoztak már veszett rókával.

Kiss Pálné nyolc csirkéjét ölte meg a kisragadozó, amelynek befogását maguknak kell megoldaniuk (Fotó: Házi Péter)

- Igen speciális eset a róka, hiszen az önkormányzat feladata a háziasított állatok kóborló egyedeinek befogása, gondoljunk itt elsősorban a kutyákra, macskákra. A róka viszont nem háziállat, így a jogszabály szerint nem is foghatjuk be - ezt már Kis Regina, a polgármesteri hivatal igazgatási irodájának munkatársa mondja, aki azt javasolja olvasónknak, mégha az pénzbe kerül is, kérje egy erre szakosodott állatbefogó segítségét, aki olyan csapdát helyez majd ki, amely az állatvédelmi szempontoknak megfelel, majd pedig később gondoskodik a befogott állat elhelyezéséről is.

- A férjem nyolcvanöt éves, én is bottal járok, egyre nehezebb mozognunk. Ráadásul épp most kezdtek volna tojni a tyúkok... Ha senki nem segít, legfeljebb megpróbálunk egy csapdát készíteni, csak az a baj, hogy nem értünk hozzá - tette hozzá Kiss Pálné.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!