Székesfehérvár

2015.10.13. 15:21

Kire "verik rá" a mellékvízmérők cseréjének költségét?

Székesfehérvár –Több lépcsőházban is elterjedt, hogy mégsem kell idéntől a tulajdonos lakónak fizetnie a mellékvízmérők cseréjét. Az erről szóló rendelet azonban érvényben van, idén 23 ezer mellékmérő hitelessége jár le, de a lakók még csak ötezer cseréjét rendelték meg.

Házi Péter

Amint arról korábban beszámoltunk, az 58/2013(II. 27.) kormányrendelet szerint a felhasználó saját költségén köteles gondoskodni az elszámolás alapjául szolgáló fogyasztásmérő hitelesítéséről. Székesfehérváron csak idén 23 ezer mellékvízmérő óra hitelessége jár le, azaz elvileg ennyi mellékmérőt kellene lecserélni az év végéig.

– Székesfehérváron a kilencvenes évek elejétől fogva az a gyakorlat működött, hogy a Fejérvíz cserélte le ezeket a mellékmérőket, ennek költsége pedig be volt építve a vízdíjba, a szóban forgó kormányrendelet  ezt a megoldást mostantól  nem teszi lehetővé. A fővárosban és sok más városban viszont a rendszerváltás óta az volt a „szokás”, hogy a tulajdonos fizette az új  mellékmérőt, azaz  a kormányrendelet leginkább Székesfehérváron jelent új gyakorlatot – mondta lapunk érdeklődésére Kis István, a Fejérvíz Zrt. vezérigazgatója, akit azért kerestünk meg, mert több olvasónk is jelezte, hezitálnak a Fejérvíz által küldött, új mellékmérők felszerelésével kapcsolatos csekk befizetésén. Több társasházban elterjedt ugyanis, hogy nem érdemes sietni ezzel, mert a csere újra ingyenes lesz a lakosság számára.

A pletykára egyébként még Németh Szilárd rezsibiztos tavalyi nyilatkozata adhatott okot, amikor bejelentette, hogy a kormány a mérőórákkal kapcsolatos összes költség szolgáltatókra terheléséről döntött.

Ehhez képest azonban, amint Zsebők Lajos, a Fejérvíz kommunikációs főmérnöke felhívta a figyelmet, továbbra is az írásunk elején említett kormányrendelet az érvényes, ez alapján tudnak csak eljárni. Nem kötelező egyébként a Fejérvízzel felszereltetni az új órát, más szakembert is megbízhatunk, a plomba bontását és új felhelyezését viszont csak a Fejérvíz végezheti, így velük ez esetben is szükséges időpontot egyeztetni. A 23 ezer lecserélendő almérőből eddig egyébként ötezret cserélt újra a vízszolgáltató, nagyjából ennyien fizették be az összeget, amely egy két almérős lakás esetében nagyságrendileg tizenhatezer forint.

– A leolvasás megkönnyítése érdekében a saját költségünkön a távleolvasást lehetővé tevő rádiós jeladókat szerelünk fel az órákra, így a lakóhoz nem kell bemennünk,  ami mindkét fél helyzetét megkönnyíti – tette hozzá a vezérigazgató.

És hogy mi lesz akkor, ha valaki nem cseréli le az idén december 31-ig hiteles mellékmérőjét? Nos, ez esetben januártól a Fejérvíz nem küld neki számlát, mert nem hiteles mérő esetén ezt nem teheti. Így viszont az adott lakás fogyasztását ráterhelik az épület bekötési vízórájára, azaz a többi lakó fizeti majd a renitens szomszéd vízfogyasztását.

Ugyancsak kérdés, de egyelőre megválaszolhatatlan,  mi van akkor, ha esetleg a jövő év elején mégiscsak megszületik egy kormányrendelet arról, hogy a mellékmérőcsere költsége ezentúl a szolgáltatókat terheli? Ki fogja az összesen nagyjából 200 millió forintot visszafizetni az érintetteknek?

Kerestük Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselőt, aki rezsibiztosként tavaly februárban ígéretet tett a jogszabály megváltoztatására. Kabinetfőnöke, Gál Balázs türelmet kért, mert – mint mondta – körültekintően kell eljárni a témában. Ennek megtörténtéről és a helyzetet várhatóan tisztázó válaszról – tekintettel a sürgető határidőre – azonnal tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!