Székesfehérvár

2017.03.25. 14:44

Koszorúk és virágok a szerb templom falánál

Székesfehérvár - Az 1945 márciusában a Rác utcában agyonlőtt fehérvári polgárokra emlékezve koszorúztak a hozzátartozók és társadalmi szervezetek képviselői szombaton délelőtt a helyszínen.

Kocsis Noémi

A második világháború végén járva, 1945. március 22-én szovjet katonák elfogtak és agyonlőttek 12 férfit (köztük igen fiatalokat is). A székesfehérvári önkormányzat az ártatlanul kivégzettek tiszteletére emlékkövet állíttatott az utcában, a szerb templomnál, a falra pedig egy fekete férfialakot festettek, jelképezve a falhoz állítottak kiszolgáltatottságát.

A kivégzettek névsora a Rác utcai emlékkövön
Fotó: a szerző

Ezen a helyszínen koszorúznak minden évben, a szomorú esemény évfordulóján, vagy egy közeli napon a hozzátartozók, a városi szerb kisebbségi önkormányzat, valamint a városi társadalmi szervezetek képviselői. Így történt ez szombat délelőtt is, amikor számosan helyezték el az emlékezés virágait, koszorúit az emlékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!