Székesfehérvár

2013.07.03. 16:44

Kötélen csüngő napközisek

Közel ötszáz kisgyermek kezdte meg az első napközitáboros turnust szerdán a Bregyóban. Ez rekordszámú táborozót jelent – és még hátra van öt turnus a nyáron!

Házi Péter

Báles István gyakorlatilag húsz éve minden Bregyó-közi napközis táborban részt vesz, hiszen ő maga a szervező, a mindenes. Húsz esztendő alatt persze nagyon sok dolog megváltozott, a környék is átalakult kissé (pláne most lesz nagy változás, hiszen a szomszédban nagy erőkkel zajlik az atlétikai centrum építése), ám a gyerekek, a problémáik, a vágyaik és az örömeik is nagyjából ugyanolyanok maradtak, mint két évtizeddel ezelőtt voltak.

A napközis gyermekek nagyon élvezték a Pipó Péter és a Maroshegyi Kötélhúzó Egyesület csapata által szervezett össznépi kötélhúzást (Fotó: Nagy Norbert)

A szerdán, az első turnussal megkezdődött, Napraforgó névre keresztelt városi napközis táborban minden olyan gyermek részt vehet, aki székesfehérvári intézménybe jár. A reggel nyolctól délután négyig tartó táborban egymást érik a különféle kézműves foglakozások, de szerdán például egy nagy kötélhúzó küzdelem közepébe csöppentünk, amit Pipó Péter, a Maroshegyi Kötélhúzó Egyesület vezetője és társai szerveztek a kicsik számára, akik nagyon lelkesen „cibálták” a kötelet.

– Nagyjából 2300 gyermek napközbeni ellátását, kikapcsolódását biztosítja a hat turnus, ráadásul csak az étkezésért kell itt fizetni. Ezen felül a gyerekek 25 százaléka szociális helyzete alapján ingyen kapja az ellátást, további 25 százalék esetében pedig csak az étkezési díj felét kell kifizetniük a nagycsaládos szülőknek – mondta el Báles István.

A tábort meglátogató Cser-Palkovics András polgármestertől azt is megtudtuk, július 8-án kezdődik a város bentlakásos tábora Velencén, ahol összesen három turnusban táborozhatnak a gyermekek. Az első hét kifejezetten a tehetséggondozás jegyében zajlik, a második hét indiántábor lesz, a harmadik héten pedig Erdélyből érkezett gyerekekkel közösen telik majd az idő, Nyisztor Ilona és tanítványai pedig a csángó kultúrával ismertetik meg a résztvevőket.

Mint megtudtuk, az önkormányzat mindezeken felül két és félmillió forint támogatást biztosított civil szervezeteknek, hogy azok kedvezményes részvételi díjjal tematikus nyári táborokat szervezzenek gyermekek számára. Mindezek eredményeként csaknem negyvenféle táborozási lehetőség közül választhatnak a gyermekek és a szüleik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!