Székesfehérvár

2016.05.04. 15:05

Kövér eprektől piroslik a piac

Székesfehérvár - Piros, friss, lédús, egészséges, tele van C-vitaminnal és nem utolsó sorban ügyes vevőcsalogató gyümölcs, mi az? A tavasz első csodája, amit mindenki szeret. Talán nem is volt olyan vásárló a piacon, aki szó nélkül el tudott volna menni a ládákban gömbölyödő, nagyszemű eprek mellett.

Buthy Lilla

Szívünk szerint kilószámra ennénk nyersen és a legváltozatosabb elkészítési módok valamelyikén. A korlátlan fogyasztásnak csak árérzékenységünk szab határt: általánosságban 1500 a kisebb szemű és 2000 forint a megtermettebb (ebben az esetben nem pirosabbat, nagyobbat jelent) eper kilója.

Szerencsére a termelő Borbás családnál nem fagynak, inkább fogynak a pirosló földi eprek (Fotó: A szerző)

- Szerencsére nem fagytak el. Az eprünk Somogy megyében terem, ott nem voltak fagyok, ráadásul ez még fóliás, nem szabadföldi eper, azt körülbelül két hét múlva tudjuk majd kínálni - mondta az áprilisi télre reflektálva a fehérvári Borbás Boglárka, aki hozzátette: - Utóbbi érdekében reméljük nem lesz már fagy vagy jég, ami elveri, és lyukacsossá teszi a gyümölcsöt. Az elmúlt években sajnos erre is volt példa.

Ha meguntuk a gyümölcsöt önmagában, porcukrozott formájában, vagy fagylalttal habzsolni, akkor 15 deka eperből már kész sütikölteményeket is gyárthatunk, ráadásul a legtöbb epercsoda még az időnket sem emészti fel. Ilyen szupergyors, egyszerű sütitippet kaptunk az egyik árustól, aki azt mondta, ezzel nem tud otthon hibázni, kicsik és nagyok egyaránt imádják. Az epres-túrós pitéhez csak össze kell kutyulni a hozzávalókat: 25 deka túrót, három tojást, két bögre lisztet, háromnegyed bögre joghurtot, egy bögre cukrot, körülbelül 80 milliliter étolajat és az egy csomag sütőport. Az egynemű masszát ezután tortaformába vagy tepsibe halmozzuk, kirakjuk a főszereplő eprekkel, és 180 fokon, tűpróbáig készre sütjük.

 

Burgonya/kg 178-228 199

Új burgonya/kg 398-598 399

Vöröshagyma/kg 149-198 170

Fokhagyma/kg 1700-1900 1490

Fejes káposzta/kg 198-298 200

Kelkáposzta/kg 199-498 299

Zöldség gyökér/kg 698-898 480

Sárgarépa/kg 228-348 200

Saláta/db 129-198 189

Paradicsom/kg 498-798 399

Paprika/kg 598-1398 750

Eper/kg 1098-1498 799-1490

Gomba/kg 448-598 560-750

Karalábé/db 138-198 160

Alma/kg 158-598 280-350

Körte/kg 298-698 499-580

Sörretek/cs 198-349 320

Pirosretek/cs 98-198 120

Dió/kg 1990-2490 1900

Mák/kg 750-998 1200

Tojás/db 30-50 36

Címkék#eper

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!