Székesfehérvár

2014.08.20. 20:10

Ünnepi szentmisén emlékeztek Szent István királyunkra

Augusztus 20-án a Bazilikában ünnepi szentmisét celebrált Spányi Antal megyéspüspök.

J. Mező Éva

Állami képviselők, a megye és a város vezetői, önkormányzati képviselők, Farkaslakáról 45 zarándok és a felvidéki Tornáról érkezett vendégek is részt vettek azon az ünnepi misén, amellyel megkezdődtek az augusztus 20.-i székesfehérvári rendezvények.

Spányi Antal megyéspüspök kiemelte: a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik (Fotó: Molnár Artúr)

Spányi Antal megyés püspök olyan örökségként beszélt Szent István hagyatékáról, amit nekünk, itt a koronázó városban különös kötelességünk ápolni. Kevés azonban csak felidéznünk alakját – intett a főpásztor – kevés, hogy próbálunk valami magyaros buzgóságot érezni magunkban a szent király neve hallatán. Azt kell tennünk ma és egész életünkben, amit nekünk Szent István ma üzen. Ez pedig nem más, mint hogy mi lettünk a felelősek azért a műért, amit ő végzett.

Most mi felelünk az ország jelenéért és jövőjéért, a nemzet életéért. Ez alól a felelősség alól senki nem vonhatja ki magát. Ez mindannyiunk közös feladata. A közös feladatokat több szinten határozta meg. Említette a család, a nemzet és vezetőink tiszteletét, amit erősít a hit, mert hit nélkül – ahogy mondta Spányi püspök – oly‹ könnyen tévelyeg az ember, gyenge lesz, a szentistváni küldetést megőrizni és folytatni képtelen – de saját életét is képtelen lesz felelősségteljesen élni.

– Együtt vagyunk felelősek azért, hogy milyen képet engedünk alkotni a világ bármely részén erről a nemzetről, vezetőinkről. Nem lapulhatunk, nem bízhatjuk másokra a feladatot. Közülünk senki nem lehet gyenge, megfáradt, gyáva, senki nem vonulhat vissza ettől a feladattól. Ebben segít nekünk égi patrónánk, Szent István szelleme, nemzetünk szentjei, és így vagyunk készek küldetésünk teljesítésére, így lesz Isten áldása a magyaron – fejezte be ünnepi szentbeszéd Spányi Antal megyés püspök.

A szentmise végén a püspök megszentelte az új kenyeret. A kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja – mondta. Spányi Antal megyés püspök Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!